Kuormaa auto oikein

Tavaroiden kuormaamisessa kannattaa olla huolellinen ja pyhittää matkustamo vain ihmisille. Liikenneturva muistuttaa auton oikeanlaisen pakkaamisen tärkeydestä.

Auton matkustamossa irrallaan oleva tavara voi kolaritilanteessa sinkoilla miten sattuu, ja pahimmillaan se saa aikaan suurta vahinkoa. Irtain voi hölskyä epätoivottavasti myös töyssyjen, äkkijarrutuksen tai muun vastaavan liikkeen johdosta.

– Raskaimmat tavarat on syytä laittaa tavaratilassa alimmaiseksi ja kiinni takapenkin selkänojaan. Jos tila rupeaa loppumaan, voi käyttöön ottaa vaikkapa suksiboksin, vinkkaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Ennen suksiboksin lastausta on kuitenkin tarkistettava sen valmistajan ilmoittama suurin sallittu kuorma ja autovalmistajan ilmoittama suurin sallittu kuorma kattotelineille. Katolla kuljetettavan tavaran paino saa lain mukaan olla enintään kymmenen prosenttia auton omamassasta autolle sallitun kokonaismassan rajoissa.

– Näistä pienin massa on määräävä, ja yleensä ensimmäisenä tulee vastaan suksiboksin valmistajan ilmoittama maksimikuorma. Kyseessä onkin vain lisätavaratila, eikä sinne voi laittaa painavia tavaroita, tiivistää Elovaara.

Turvallinen reissu myös lemmikeille

Moni saattaa ottaa joulunviettoonsa mukaan myös kuusen, joka kulkeekin kätevästi peräkärryssä. On kuitenkin muistettava, että peräkärryä vetävällä autolla saa ajaa korkeintaan 80 km/h riippumatta siitä, ajaako kärry tyhjänä vai täyteen lastattuna. Rajoitus koskee myös moottoriteitä.

– Perävaunu on kuormattava niin, että kuorma olisi mahdollisimman tasainen ja tasapainoinen. Takapainoisuutta tulee ehdottomasti välttää. Kuorma ei saa aiheuttaa haittaa muulle liikenteelle, vahingoittaa omaisuutta tai pudota tielle. Käytännössä kaikki irtotavara onkin sidottava kiinni, toteaa Elovaara.

Jos perheen lemmikit tulevat mukaan joulunviettoon, on myös niiden asianmukaisesta matkustuksesta huolehdittava. Vaikkapa muutaman kilon painoisen puudelin törmäyspaino on jo 50 kilometrin tuntinopeudella sattuvassa äkkipysähdyksessä 40-kertainen.

– Esimerkiksi koirat matkustavat mukavasti kunnon turvavaljaissa takapenkillä tai asianmukaisessa kuljetushäkissä. Matkustustapa kannattaa opettaa pennusta pitäen, Elovaara toteaa.

Viisi vinkkiä tavaroiden kuormaamiseen

• Pakkaa tavarat tavaratilaan ja lastaa painavimmat ensin. Jätä matkustamo matkustajille.

• Sido irtain kiinni kuormaliinoilla tai kuormaverkolla.

• Jos kuorman määrä yllättää, turvaudu suksiboksiin tai peräkärryyn, mutta muista oikea kuormaus.

• Matkustaako kuusi mukana? Muista, että peräkärryn kanssa kuljetaan enintään 80 km/h.

• Muista kunnon valjaat tai kuljetushäkki lemmikkieläimille.

Teksti Pekka Virtanen, kuva Aleksi Makkonen/Liikenneturva
Lähdemateriaali Liikenneturva