Lapin maanteiden hirvivaroitusalueita päivitetään parhaillaan

Lapin Ely-keskus, Suomen Riistakeskus ja Lapin paikalliset riistanhoitoyhdistykset ovat parhaillaan päivittämässä Lapin maanteiden hirvivaroitusalueita. Muutokset pyritään toteuttamaan maastossa tämän syksyn aikana ennen lumen tuloa.

Esimerkiksi valtatielle 4 välille Kallinkangas–Jaatila asennetaan isot hirvimerkit, jotka varustetaan lisäkilvillä suuri onnettomuusriski.

Suomen Riistakeskuksen Lapin alueen toimesta tehtiin selvitys hirvivaroitusalueiden oikeellisuudesta viime talven aikana. Selvitykseen pyydettiin lausunnot ja esitykset hirvivaroitusalueista paikallisilta riistanhoitoyhdistyksiltä. Osa yhdistyksistä esitti uusia varoitusalueita ja muutoksia vanhojen alueiden sijainteihin.

Merkkien paikat määritellään ja tarkistetaan viimeisimpien onnettomuustilastojen, hirvien ylityspaikkatietojen sekä liikennettä ja eläinkantaa koskevien tietojen pohjalta.

Vaikutusalueen pituus määritellään onnettomuustietojen ja eläinten liikkumista koskevien tietojen avulla siten, että tarpeettoman pitkiltä varoitusalueilta vältytään. Hirvien vaelluksen vuoksi hirvivaara on olemassa tietyillä alueilla vain osan vuotta. Talvella hirvet oleilevat usein eri alueilla kuin kesällä.

Meri-Lapissa rytisee usein

Lapissa poliisin tietoon tulleiden hirvionnettomuuksien määrä on kolminkertaistunut vuodesta 2011 vuoteen 2019. Eniten onnettomuuksia tapahtuu syyskuusta tammikuuhun.

Erityisen paljon onnettomuuksia tapahtuu Meri-Lapin alueella varsinkin valtatiellä 4 Kemin lentokentän läheisyydessä ja Keminmaasta Kallinkankaalta aina Rovaniemen Jaatilaan saakka.

Autoilijoiden kannattaa pudottaa ajonopeuksiaan erityisesti silloin, kun hirvien liikkuminen on aktiivisimmillaan, eli hämärän hetkillä

Kovavauhtiset hirvikolarit ovat tuhoisia. Jos auton nopeus on yli 90 kilometriä tunnissa, hirveen törmäävän kuolemanriski on jopa yhdeksänkertainen verrattuna 80 kilometrin tuntinopeuteen.

Lähde: Lapin Ely-keskus