Liikenneturva: Joululiikenteeseen lähtöön kannattaisi valmistautua jo nyt

Auton kunto, matkan reittivalinnat sekä pakkaaminen kannattaa miettiä kohdilleen jo hyvissä ajoin ennen joulun lomareissua. Näin välttyy ikäviltä yllätyksiltä tien päällä.

Useiden suomalaisten jouluun kuuluu autoilu pyhien viettoon, esimerkiksi mökille tai sukulaisten luo. Reissuja tehdään paljon myös pitkän matkan päähän. Etenkin siinä tapauksessa on syytä valmistautua ja varustautua jo nyt hyvissä ajoin.

– Jos auton huolto on tehtävälistalla, kannattaa hoitaa se ennen kuin lähtee tien päälle jouluksi. Kukaan ei varmasti halua ikäviä yllätyksiä kesken taipaleen. Esimerkiksi auton valojen toimivuus ja tuulilasinpyyhkijöiden kunto pitää tarkistaa ja tarvittaessa korjata viimeistään nyt, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti Tervo.

Voi käydä jo pian niin, että autolle ei enää ehdi saamaan huolto- tai korjausaikaa ennen joulua ainakaan siitä tutusta paikasta.

– Vielä ennen lähtöä on syytä tarkistaa rengaspaineet, tuulilasinpesunesteen riittävyys sekä polttoainetankin täyttöaste. Lyhyen tarkistuslistan jälkeen voi lähteä hyvillä mielin ja ilman turhaa stressiä kohti määränpäätä, Tervo jatkaa.

Kannattaa myös seurata säätiedotuksia, kun lähtö alkaa lähestyä. On hyvä huomata, että olosuhteet voivat matkan aikana muuttua radikaalistikin esimerkiksi etelästä Lappiin mentäessä.

­– Dieselautoilijan on etelästä pohjoiseen ajettaessa huomioitava vielä kesä- ja talvilaadun erot. Eli jos kotipuolessa tankataan vielä kesälaatua, voi se aiheuttaa ongelmia, kun tullaan pohjoisen pakkasiin. Tankkia ei siis välttämättä kannata täyttää lähtiessä, Tervo sanoo.

Perille ehtii ilman kiirettäkin

Joululiikenteeseen kuuluvat olennaisena osana ruuhkat. Niihin voi sopeutua esimerkiksi lähtöaikaa säätämällä, mutta myös suunnittelemalla reitin etukäteen. Lyhin reitti ei aina ole se mukavin tai turvallisin vaihtoehto.

– Matkan voi aloittaa paljon rennommin, kun ei tarvitse arpoa sopivinta reittiä vasta ratin taakse istuttaessa tai koskea navigaattoriin tien päällä. Kannattaa muutenkin asennoitua matkaan niin, että loma alkaa jo kotipihasta. Tällöin ruuhkat ja muut viivästykset eivät kuskin tai matkustajien mielenmaisemaa hetkauta. Perille ehtii kyllä ilman kiirettäkin, Tervo huomauttaa.

Auton pakkaamisen pohtimista ei kannata jättää viime tinkaan, jos mukaan on tulossa paljon tavaraa. Siinä on aina muistettava pitää matkustajien turvallisuus etusijalla.

– Irrallaan olevaa tavaraa ei pidä sulloa matkustamoon, sillä se voi mahdollisessa kolaritilanteessa sinkoilla miten sattuu ja aiheuttaa vakavia vammoja. Raskaimmat tavarat on syytä laittaa tavaratilassa alimmaiseksi ja kiinni takapenkin selkänojaan. Jos tila rupeaa loppumaan, voi käyttöön ottaa vaikkapa suksiboksin, vinkkaa Tervo.

Lähde: Liikenneturva

Keskustelu

 1. Matti Keipi

  Ennenkaikea jokaisen tulisi lähteä ajoissa jos navikaattori kertoo matkaan menevän 2 tuntia tulee varata 3 ja lähteä sen verta aikaisemin.
  Näin ei ole kiirettä mihinkän. Ja muuten se edellä menevän puskurissa roikuminen ei nopeuta matkaa.
  Kyllä kaikilla tulisi olla kunnon turvaväli ja poliisien tulisi runsaalla miehistöllä myös tämä huomoida ja noukkia kaikilta ulosmenoväyliltä perässä roikkujat pois. Kylmästi ohjata sivuun jos ei kunnon turvaväliä ole, ja sakko siitä heti.
  Näin kyllä se turvavälikin mene suomalaisen kuskin kaalin kun muutama sakko tule.

  Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.