Uusien autojen katsastusvälit harvenevat – vanhemmat autot liukuvasti mukaan

Henkilöautoja ja pakettiautoja koskevat uudet katsastusaikavälit otetaan käyttöön 20. toukokuuta.

Uudet katsastusaikavälit tulevat käyttöön kuluvan kuun lopulla. Vastaisuudessa ajoneuvot on katsastettava ensimmäisen kerran viimeistään neljä vuotta käyttöönottopäivästä ja sen jälkeen kahden vuoden välein.

4-2-2-2-1 -sääntö

Toukokuun 20. päivänä ja sen jälkeen ensirekisteröitävät henkilö- ja pakettiautot siirtyvät heti uuteen järjestelmään. Uudet autot pitää jatkossa katsastaa ensimmäisen kerran nelivuotiaina. Sen jälkeen määräaikaiskatsastuksessa tulee käydä joka toinen vuosi aina kymmeneen vuoteen asti. Siitä eteenpäin auto katsastetaan joka vuosi.

Vanhat autot liukuvasti mukaan

Jo liikenteessä olevat autot säilyttävät niille annetun katsastusajankohdan. Ne siirtyvät uuden säännön mukaiseen katsastusvälien järjestelmään vasta sitten, kun tuo aikaisemman ajankohdan mukainen auton katsastus on tehty. Näin siirtymä uuteen järjestelmään tapahtuu vähitellen.

Samalla muuttuu katsastuspäivän määräytyminen. Nykyisin viimeinen katsastuspäivä määräytyy käyttöönottopäivän mukaan, mutta jatkossa se riippuu edellisestä katsastuksesta.

Muutokset koskevat alle 3,5-tonnisia henkilö-, paketti- ja erikoisautoja sekä raskaita nelipyöriä. Yli kymmenvuotiaat autot on kuitenkin katsastettava vuosittain.

Tiedot seuraavan katsastuksen ajankohdasta löytyvät helposti Trafin sähköisestä palvelusta, rekisteröintitodistuksesta sekä katsastustodistuksesta.

Keskustelu

  1. Oma autoni on jo reilusti yli kymmenen vuotta vanha kottilo ja näin ollen täytyy katsastaa vuosittain myös uudistuksesta huolimatta. Vähän olen kyllä harkinnut uuden auton hankkimista kun alkaa olla joka vuosi uusia vikoja. Voi olla, että ei enää seuraavasta katsastuksesta mene läpikään.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.