Väsymysonnettomuuksia tapahtuu eniten kesällä – karavaanarin kannattaa hyödyntää mahdollisuus välitorkkuihin

Liikenneturva kannustaa kuljettajia pysähtymään huilitauolle ajoissa, jos väsymys yllättää.

Kuljettajan nukahtamisesta johtuvien onnettomuuksien törmäysnopeudet ovat usein suuria ja seuraukset vakavia. Tyypillisimmillään väsymysonnettomuudet ovat kesäaikaan tapahtuvia kohtaamisonnettomuuksia tai tieltä suistumisia. Karavaanarilla sänky on kuitenkin onneksi yleensä mukana ja helposti käytettävissä.

– Kesäjuhlien ja -tapahtumien jälkeen tulee helposti lähdettyä ajamaan yötä vasten. Valoa riittää pitkään, eikä väsymystä välttämättä huomaa ennen kuin on hetken istunut ratin takana. Jos kesken ajon alkaa väsyttää, on syytä pitää tauko, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen sanoo.

Jos uuvahdus iskee kesken ajomatkan, kannattaa hyödyntää esimerkiksi levähdyspaikkoja tai huoltoasemia. Vippaskonstit eli keinot, joilla pyritään välttämään pysähtymisiä ovat riskialttiita. Vain uni auttaa selättämään väsymyksen, pelkkä lepääminen ei riitä. Kun silmäluomet painavat tai nykyaikaiset järjestelmät autossa varoittavat ajotavan muutoksesta, on ajettu jo liian pitkään yhtä soittoa.

– Yksi etappi vielä -ajattelutapa ei kannata. Pysähdy ajoissa, Taskinen painottaa.

Mieti taukopaikat etukäteen

Kesäreissuja suunnitellessa on tärkeä ennakoida myös kotimatkoja. Suunnittele paluumatkakin niin, että kuljettaja on virkeä ja ajokunnossa. Mieti reitti, taukopaikat ja kuskin vaihdot valmiiksi.

Unen puutteen ja yön pikkutuntien lisäksi pitkään valvominen ja yksitoikkoinen ajoympäristö altistavat väsymiselle ratin takana. Usein onnettomuudet sattuvat tutuissa ympäristöissä.

– Riskinä ei ole pelkkä nukahtaminen, vaan myös keskittymisen herpaantuminen ja hidas reagointi tarkkaavaisuutta vaativissa tilanteissa, Taskinen sanoo.

Lähde: Liikenneturva

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *