Yksi Nordkappiin vievä pullonkaula poistui

Norjan Nordkapp on turistien suosima kääntöpiste Euroopan pohjoisreunalla. Tunneleita matkalla riittää, ja autolla saapuvat ja lähtevät turistit ovat näihin aikoihin asti joutuneet kulkemaan muun muassa Porsangin (Porsanger) kunnassa sijaitsevan vanhan tunnelin kautta.

Se osuus on ollut altis lumi- ja kivivyöryille. Kapeassa 1960-luvulta peräisin olevassa tunnelissa on tapahtunut liian usein myös liikenneonnettomuuksia. Niinpä tie on jouduttu toisinaan kokonaan sulkemaan.

Pelkästään turisteja varten hanketta uuden Skarvbergin tunnelin rakentamiseksi ei olisi aloitettu vuonna 2019. Tunneli on tärkeä ennen kaikkea paikallisille asukkaille.

Norjan tielaitoksen ja Skanskan toteuttama projekti oli vaativa ja kohtasi monia takaiskuja. Tunnelin piti valmistua jo viime vuonna, mutta lopulta toukokuun lopussa 3,7 kilometriä pitkä uusi Skarvbergin tunneli ja 6,8 kilometrin tieosuus avattiin liikenteelle.

Tunneli on suojattu tulipaloja ja pakkasta vastaan ja hätäpuhelimia on 500 metrin välein. Tunnelissa on myös oma kaistansa pyöräilijöille.