Yllättävä kaistan vaihto aiheuttaa paljon vaaratilanteita

Väistämissääntöjen noudattaminen ja omasta suunnan muutoksesta viestiminen tekevät liikenteestä ennakoitavaa ja turvallisempaa kaikille.

Liikenneturva selvitti vaaratilanteisiin joutumista kyselytutkimuksella kesän alussa. Eniten vaaraa aiheuttaneeksi nousi tilanne, jossa toinen tienkäyttäjä on vaihtanut autolla kaistaa yllättäen (64 % vastanneista).

Kolme viidestä on joutunut vaaratilanteeseen, kun väistämisvelvollinen autoilija on ajanut eteen tai kun autoilija on jättänyt käyttämättä suuntamerkkiä (61 %). Hieman yli kolmasosa kertoo joutuneensa vaaratilanteeseen, kun toinen on ajanut stop-merkin takaa pysähtymättä.

44 prosenttia kertoo joutuneensa vaaratilanteeseen, kun väistämisvelvollinen pyöräilijä on tullut eteen. Pyöräilijän suuntamerkin jättäminen on aiheuttanut vaaratilanteen kokemuksen lähes yhtä monelle.

– Väistämissääntöjen noudattaminen ja omasta suunnan muutoksesta viestiminen tekevät liikenteestä ennakoitavaa ja turvallisempaa kaikille. Kun kuljetaan sääntöjen mukaan ja viestitään aikeista kääntyä, ei oma toiminta tule toisille tiellä liikkujille yllätyksenä, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Kaksi viidestä vastaajasta kertoo vaaratilanteesta, kun pyöräilevä on mennyt punaista päin, ja lähes puolet, kun kävelevä ei ole noudattanut valo-opastetta tai kun autoileva on ajanut päin punaista.

Kyllähän sitä itse tietää, jos on kääntymässä, mutta…

Omasta toiminnasta johtuneista vaaratilanteista kerrotaan harvemmin. Autoilevista joka neljäs kertoi vaaratilanteen johtuneen siitä, kun on itse ajanut väistämisvelvollisena toisen eteen tai kun on vaihtanut kaistaa yllättäen.

Noin joka kymmenes kertoo oman vilkun näyttämättä jättämisen johtaneen vaaratilanteeseen. Viisi prosenttia on huomioinut vaaratilanteen tullessaan stop-merkin takaa pysähtymättä.

– Risteystä kannattaa aina lähestyä sellaisella nopeudella, että voi joustaa tarvittaessa omista oikeuksistaan, Heiskanen sanoo.

Liikenneturva selvitti vaaratilanteisiin joutumista kyselytutkimuksella touko-kesäkuun vaihteessa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1082 vastaajaa, joista autoilevia oli 78 prosenttia.

Lähde: Liikenneturva