Karavaanileikkejä ja leikkikaravaaneja

Aina ei tarvitse olla tien päällä ollakseen karavaanari. Eikä karavaanarin tarvitse olla ihminen – kyllä jänöjusseiltakin reissaaminen sujuu.

Lapsista vaunumatkailu on mukavaa, ja sitä on mukava leikkiä kotioloissakin. Sen ovat myös huomanneet leikkikaluvalmistajat. Legon rakennuspalikkavalikoimasta löytyy paketit niin asuntovaunun kuin matkailuauton rakentamiseen. Mutta myös valmiille pääsee. Leikkeihin sopivia pienoisvaunuja löytyy monelta valmistajalta ja monesta verkkokaupasta.

Vanhan tv-piirrossarjan pohjalta luodut Sylvanian families -eläinhahmot tuntuvat olevan erityisesti pikkutyttöjen mieleen. Pikkupuput ystävineen ovat saaneet laajan talomalliston, kulkuneuvoja – ja myös asuntovaunun tila-autonsa perään. Näissä karavaanileikeissä kulkeminen ei ole pääroolissa, vaan leiriytyminen, kokkaaminen, ajanvietto ja yöpyminen. Leppoisaa karavaanielämää varten keittiö on hyvin varusteltu. Sää on aina hyvä, sillä sadekeliin ei avautuvakattoinen vaunu oikein sovellu.

Tämän karavaanin keittiössä ei käry käy kuonoon, sillä keittiö on sivuun vedettävää mallia.

Enni Lindfors, 7, innostui Sylvania-leikkeihin, kun oli saanut pupuhahmoja lahjaksi isoäidiltään. Sitten isoveli antoi 6-vuotislahjaksi tila-auton, ja viimein joulupukki toi vaunun sen perään. Omilla rahoillaan hän on hankkinut lisää hahmoja ja niille tarpeellisia tavaroita.

Matkailuauto voittaa leikkimökin

Karavaanimessuilla on nähty myös leikkimökkikokoisia ”oikeita” vaunuja. Meillä kotona on havaittu, että normaalikokoinenkin leikkeihin sopii. Pihassa seisoessaan matkailuvaunu on varsinaista leikkimökkiä suositumpi, kun lapsenlapset tulevat mummolaan. Ja miksei olisi: sen jääkaapista löytyy aina pillimehua, kaapista keksejä ja stereoista musiikkia. Alkovin yläpetiä parempaa peuhupaikkaa ei olekaan.

Leikeistä on tullut myös totta muutaman kerran. Veljensä kanssa Enni on mennyt alkoviin oikeasti nukkumaan yhteisellä Lapin-reissulla. Silloin kun teemme matkaa koko perheen kanssa, matkailuauto on liian pieni koko sakkimme yöpymiseen. Mutta se on hyvä taukojen tukikohta ja leiripaikan keittiö, vaikka lapset sitten yöpyisivätkin vanhempiensa kanssa leirintämökissä tai teltassa.

Teksti ja kuvat: Kaija Lankia