Isokurun läpi kulkeva huikea retkeilyreitti avautui taas

Pyhän matkailukeskuksesta ja luontokeskus Naavasta 2,5 kilometrin päässä sijaitseva Isokurun läpi kulkeva kesäretkeilyreitti avataan perjantaina 10.9.2021 kaksi vuotta kestäneiden kunnostustöiden jälkeen.

Kultakeron ja Ukonhatun tunturihuippujen välissä, 220 metriä syvässä Isokurussa mutkitteleva reitti on Pyhä-Luoston kansallispuiston suosituimpia kesäretkeilykohteita.

Kulttuurihistoriallisesti ja lajistollisesti tarkoin suojellulla alueella liikkuminen on sallittua vain sulan maan aikaan.

Vuonna 2008 puusta rakennettu reitti oli huonokuntoinen ja kapea. Ohituspaikkojen puutteessa kulkijat joutuivat väistämään kivikkoon.

Uusi reitti on yli puolet aiempaa leveämpi. Reitin runko on rakennettu kestävyyden vuoksi metallista, ja jouduttiin hitsaamaan paikan päällä, koska maaston vaihtelevuuden vuoksi valmiita elementtejä ei pystytty käyttämään. Metallirungon päällä on puulankutus.

Uuden reitin rakentaminen kivikkoiseen ja hankalakulkuiseen kuruun on ollut iso ponnistus. Rakennusmateriaalit on kuljetettu paikan päälle talvella moottorikelkoilla ja pienemmillä metsätyökoneilla. Kurun jyrkkien seinämien vuoksi talviaikaisen liikkumisen turvallisuutta arvioivat lumivyöryammattilaiset. Reitin rakentamiseen on käytetty noin 7,5 kilometriä metallisia runkopalkkeja ja noin 17 kilometriä puutavaraa.

Lähde: Metsähallitus, kuvat Anna Pakkanen