Kilpisjärvellä laajennetaan Mallan ja Saanan paikoitusalueita – Käsivarsi kasvattanut suosiotaan retkeilyalueena

Metsähallituksen Luontopalvelut laajentaa Kilpisjärvellä sijaitsevien Mallan luonnonpuiston ja Saanatunturin reittien aloituspisteen paikoitusalueita. Työt käynnistyivät lokakuun puolivälissä. Myös Kilpisjärven luontokeskuksen paikoitusaluetta laajennetaan.

– Rakentamisen aikana osa Mallan pysäköintialueesta on aidattu työmaa-alueeksi ja siksi pysäköintialueelle mahtuu vähemmän autoja.  Myös luontokeskuksen parkkialueen toinen liittymä on suljettu työmaaliikenteen käyttöön. Muuten työstä ei koidu suurta haittaa liikenteelle, toteaa tiedotteessa Metsähallituksen suunnittelija Marko Huusko.

Käsivarren erämaa-alue on myös suosittu hiihtovaelluskohde. Kuvassa taustalla näkyy Saanatunturi. Kuva: Rami Valonen/Metsähallitus

Mallan ja Saanan paikoitusalueelle mahtuu laajennuksen valmistuttua entisen 40 auton sijaan 100 henkilö- tai pakettiautoa. Saanan uusi reitti Saanatunturin laelle, Saanan ympäri sekä Saanan luontopolulle lähtee myös Mallan pysäköintialueen kohdalta tien toiselta puolen.

Kilpisjärven luontokeskuksen paikoitusalueella voi uudistuksen jälkeen parkkeerata 117 autoa entisen 73 sijaan. Kilpisjärven luontokeskuksen parkkipaikka toimii myös läheiselle Tsahkaljärvelle sekä Haltille ja Kalottireitille suuntaavien retkeilijöiden lähtöpaikkana.

Kilpisjärven luontokeskus. Kuva: Merja Paakkanen/Metsähallitus

Paikoitusalueita laajennetaan, koska Kilpisjärven ja Käsivarren reittien kävijämäärät ovat kasvaneet muutamassa vuodessa kymmenillä tuhansilla. Vuonna 2021 Kilpisjärvi-Käsivarsi-alueella maastossa oli 131 000 kävijää, mikä on 45 000 enemmän kuin vuonna 2018.

Lähde: Metsähallitus