Merenkurkun Björkö–Paniken-vaellusreittiä kehitetään nyt vauhdilla

Kevään ja kesän aikana Björkö-Paniken-vaellusreitillä rakennetaan runsaasti matkailu- ja retkeilypalveluita. Tulossa on esimerkiksi uusia rengasreittejä, uusi taukopaikka Stora Segelsörenille sekä paljon uusia pitkospuita ja muita retkeilyrakenteita.

– Långgrundin uusi rengasreitti tulee tarjoamaan pidemmän rengasreittimahdollisuuden retkeilijöille. Uuden rengasreitin yhteyteen tulee uusi vesistönylityspaikka uusine laitureineen, lankonkineen ja ylityksen päähän Stora Segelsörenille tulee uusi taukopaikka. Koko reitin varrelle tulee yhteensä 1500 metrin verran uusia pitkospuita. Talven aikana on jo kunnostettu Bullrikörenin ja Långgrundin taukopaikat, kumpaankin on tullut uudet grillit, kuivakäymälät ja maastokalusteita, sanoo tiedotteessa projektipäällikkö Jonna Hagström Metsähallituksen Luontopalveluista.

Lisäksi uusitaan koko vaellusreitin viitoitus, polkumerkit, opastetaulut ja Vargiksen palanut terassi sekä laajennetaan Paniken pysäköintialuetta. Stora Segelsörenin vanha kävelysilta korjataan.

Tuleeko se sähkölossi

Vesistön ylitykseen ratkaisuksi on valikoitunut sähkölossi, joka on toteutuessaan ensimmäinen laatuaan Suomessa. Ratkaisu odottelee vielä AVI:n lupaa.

Lossi tulee retkeilijöiden omatoimiseen käyttöön, jossa kukin retkeilijä on vuorollaan lossin kuljettaja. Lossitoimittajaksi on valittu vesiliikenneratkaisuja tuottava kotimainen Neilos VLR Oy.

Rakennusmateriaalia on kuljetettu alueelle talvella, jolloin on päästy hyödyntämään myös jäätä ja lunta. Kuva: Johan Sten

Suurin osa retkeilyrakenteiden kuljetuksista on hoidettu jo talvella, samoin Saltkaretin näköalaraivaus ja Paniken puuston raivaus. Lintujen pesimäajan suojelemiseksi suurimmat työt, kuten Stora Segelsöretin taukopaikka ja Långgrundin lankonki, tehdään vasta elokuussa. Mahdollisesti myös lossi laitureineen asennetaan vasta loppukesästä.

Reitit tulevat pääosin olemaan käytössä koko kesän ja suurimmat työmaat rajataan reittien ulkopuolelle.