Mikä onkaan Lapin ruskatilanne? – tähänkin kysymykseen saa selkoa Ruskavahti-palvelusta

Visit Finland on julkaissut tekoälyä hyödyntävän Ruskavahti-palvelun, joka kertoo milloin ja mihin päin Suomea kannattaa matkustaa, jos haluaa päästä nauttimaan hienosta ruskasta.

Ruska houkuttelee Suomeen myös kansainvälisiä matkailijoita nauttimaan syksyisen ilmiön visuaalisesta ilotulituksesta – retkeilemään, vaeltamaan ja valokuvaamaan luonnon omaa taideteosta. Ruskavahti-palvelu (Autumn Foliage Live) auttaa niin koti- kuin ulkomaisia matkailijoita saamaan käsitystä siitä, minkälainen ruskatilanne todennäköisesti missäkin päin Suomea kulloinkin on.

– Ruskatilannetta ennustetaan tekoälyn avulla ja tulokset viedään helppokäyttöiseen karttanäkymään. Palvelu hyödyntää muun muassa koko Suomen alueelta kerättyä tiekamera-aineistoa havaitakseen ruskan etenemisen syyskauden aikana. Tekoäly prosessoi ja jalostaa kerätyistä kuvista informaation, yhdistää sen säätilasta saatavaan tietoon ja luo näkymän ruskan vaiheista aina Hangosta Enontekiöön saakka, kertoo tiedotteessa Visit Finlandin digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Minna Myyrinmaa.

Valokuva: Visit Finland/ Toni Panula