Millaisia kansallispuistot ovat ja miten niissä retkeillään vastuullisesti? – Uusi kirja tarjoilee vastauksia

Kansallispuistojen kultainen opas -niminen teos vie lukijansa retkelle kaikkiin Suomen kansallispuistoihin, esittelee niiden erityispiirteitä sekä antaa neuvoja vastuulliseen ja monipuoliseen retkeilyyn. Kirjassa on mukana myös valmisteluvaiheessa oleva Suomen 41. kansallispuisto Sallassa.

– Kansallispuistoissa vieraillessamme olemme aina vieraana luonnossa. Retkietiketin tunteminen on tärkeää, ettemme aiheuttaisi haittaa luonnolle tai muille retkeilijöille, kirjan päätoimittaja Jonna Saari muistuttaa Karttakeskuksen tiedotteessa.

Suomessa kansallispuistot ovat merkittyine reitteineen ja huollettuine taukopaikkoineen matalan kynnyksen kohteita, joissa kaikentasoiset retkeilijät pääsevät nauttimaan maisemista ja luontoelämyksistä ympäri vuoden.

Jokaiselle vuodenajalle on omat elämysvinkit ja käyntikohteista pyritään kirjassa kertomaan parhaita niin pikapiipahtajille, rauhaa rakastaville kuin liikuntarajoitteisillekin. Teos tuo esille käytännön retkeilyyn liittyviä teemoja, joista aloittelijat ja kokeneetkin vaeltajat saavat vinkkejä oman retkielämän monipuolistamiseen.

– Meidän unelmamme on, että mahdollisimman moni ihminen löytäisi retkeilystä kotimaassa uuden pitkäaikaisen intohimonsa myös koronan jälkeen, Saari sanoo.

192-sivuinen kirja on toteutettu yhdessä Retkipaikan kanssa, ja retkipaikkalaisten omat kokemukset jokaisesta kansallispuistosta ovat kirjassa tärkeässä osassa.