Opaskirja vie ihastelemaan Suomen korkeita näköalapaikkoja

Suomen huiput – Retkivinkkejä kallioilta tuntureille -kirjauutuus esittelee teksteillä, kartoilla ja kuvilla 80 hienon näköalan retkeilykohdetta eri puolilta Suomea.

Jotkut kirjan laet ovat seudun korkeimpia, mutta mukana on myös matalampia mäkiä, joilta avautuu komea näköala, ja retkeilijän palvelut ovat kohdallaan.

– Maisematurismi on perinteinen matkailun muoto ja itse hurahdin siihen jo lapsena, kun kiersimme vanhempieni kanssa Suomea matkailuvaunun kanssa. Jostakin syystä mieleen jäivät erityisesti korkeat paikat kuten Koli ja historialliset näkötornit, kuten Kaukolanharju ja Aulanko, kertoo tiedotteessa teoksen kirjoittaja Petri Hallberg.

– Korkeisiin mäkiin liittyy usein paljon kiinnostavaa historiaa. Mäet voivat olla entisiä pyhiä paikkoja tai tähystyspaikkoja, niitä on voitu käyttää esimerkiksi puolustautumiseen, rajapyykkeinä tai kartoituksessa. Olenkin pyrkinyt valitsemaan kirjaan myös historialtaan vaihtelevia kohteita.

Huippujen vaativuusluokitus auttaa kohteiden valinnassa, ja joukossa on myös liikuntaesteisille soveltuvia kohteita. Huipulta avautuvan näköalan pisteytyksessä kirjassa on huomioitu muun muassa se, kuinka kauas ja moneen suuntaan huipulta voi nähdä sekä kuinka monipuolinen avautuva maisema on.

Hallberg on valinnut 176-sivuisen, 29 euroa maksava kirjansa kohteiksi etenkin koko perheelle soveltuvia päiväretkikohteita. Kaukaisimpien erämaiden tuntureita kirjasta ei siten löydy yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Lähde ja kuva: Karttakeskus