Oulun kupeessa rakennetaan luonnonsuojelualueen retkeilypalveluita – tavoitteena kansainvälisen tason luontomatkailukohde

Oulusta alle parinkymmenen kilometrin päässä sijaitsevalla Sanginjoen luonnonsuojelualueella uudistetaan ja rakennetaan kesäkaudella 2024 retkeilyreittejä, taukopaikkoja ja pysäköintialueita.

Alueen retkeilymahdollisuuksia ja -palveluita vahvistetaan laajasti, ja Sanginjoelle tulee myös esteetön retkeilyreitti palveluineen.

Sadinkoskelle, Sanginjokivarteen ja Isonkankaanjärven rantaan rakennetaan esteettömät, 40 henkilölle mitoitetut taukopaikat ja pysäköintialueet. Myllykoskelle ja Korpilammelle valmistuvat uudet, 20 henkilölle mitoitetut taukopaikat ulkokäymälöineen.

Uusista työmaista ensimmäisenä, arviolta 14.6., valmistuvat Loppulan pysäköintialue ja esteetön ulkokäymälä (kuvassa). Kesällä kohteessa palveleva Loppulan luontokahvila on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 12–17.

Opasteet tulevat Isokankaan kierrokselle, Korpilammen kierrokselle, Kalimeenkierrokselle sekä uusille Loppulan ja Muuraiskankaan kierroksille ja Metsänvartijan poluksi nimetylle 10 kilometriä pitkälle Valkiaisjärvi-Loppula-reitille.

Sadinkosken nuotiopaikasta tulee hyvä ympärivuotinen tukikohta retkeilijöille.

Alueella on useita työmaa-alueita, jotka on merkitty maastoon kylteillä, aidoilla ja nauhoilla. Taukopaikat ja pysäköintialueet ovat työmaa-aluetta, joissa kulkeminen on kielletty. Suojelualueen metsäteiden alkuun asennetaan tiepuomit estämään autoilla ajaminen suojelualueen sisällä.

Uudet pysäköintialueet valmistuvat Ylikiimingintielle Nuutinpaloon, Isokankaantien varteen sekä Loppulaan ja Sadinkoskelle. Pysäköintialueilta on uudet opasteet reiteille.

Sanginjoesta on tarkoitus tulla Oulun seudun kansainvälisen tason luontomatkailukohde, lähivirkistysalue, luonnonsuojelun ja ennallistamisen näyteikkuna sekä ympäristökasvatuksen ja yhdenvertaisuuden mallikohde. Rakennustöiden on tarkoitus valmistua kokonaisuudessaan syksyllä 2024.

Lähde: Metsähallitus. Kuvat: Ville Nikkinen

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *