Retkeilytuvissa ei ole sijaa häiriökäyttäytymiselle – jokaisen velvollisuus on ottaa muut huomioon

Kiinnostus kansallispuistoissa ja erämaa-alueilla sijaitseviin tupiin on lisääntynyt. Metsähallituksen mukaan viime aikoina retkeilijät ovat nostaneet esiin kokemuksia retkillä kohdatuista pelottavista tilanteista ja jopa häirinnästä.

Niinpä Metsähallituksen Luontopalvelut katsoo nyt tarpeelliseksi muistuttaa, ettei tuvissa saa käyttää häiritsevästi alkoholia ja muitakin tuvan sääntöjä pitää noudattaa.

– Toisten luontokokemuksen häiritseminen ei ole missään tilanteessa sallittua. Tuvissa on säännöt, joiden noudattaminen on paras tapa ottaa huomioon myös muut retkeilijät, sanoo tiedotteessa asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Vaikka Luontopalvelut saa vain hyvin vähän palautetta häiriökäyttäytymisestä tuvissa, silti perusasioista joudutaan säännöllisesti muistuttelemaan.

– Tupa pitää jättää siistiksi, tuhkat siivota pesästä, tupaan ei saa jättää ruokia tai vesiä astioihin seisomaan. Usein kävijöillä on hankaluuksia myös kaasuliesien käytön kanssa, Karinen sanoo.

Luontopalvelujen ylläpidossa on noin 440 vuokratupaa tai ilmaista autiotupaa, joista noin 270 sijaitsee Lapissa.

Tällä hetkellä Luontoon.fi-palvelusta löytyy tuvista esimerkiksi sijaintitiedot, tiedot tuvan varustuksesta ja makuupaikoista sekä tieto siitä, saako tupaan ottaa mukaan koiran vai ei. Tupasivuilta löytyy myös tieto, jos joku asia on rikki tai koko tupa on käyttökiellossa.

Lapin varattavat tuvat suosiossa 

Seitsemän Suomen suosituinta varaustupaa kansallispuistoissa tai erämaa-alueilla sijaitsevat Lapissa. Käyttäjien suosikkeja varattavista tuvista ovat esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistoissa sijaitsevat Hannukuru, Nammalakuru ja Sioskuru.

Monet suosituimmat varattavat tuvat ovat suosittujen vaellusreittien varrella. Esimerkiksi Sioskurun tupa on Pallas-Yllästunturin kansallispuiston suosituimman vaellusreitin, Hetta-Pallas-vaellusreitin varrella. Samasta syystä suosituimpien tupien joukkoon kuuluvat Pitsusjärven, Meekonjärven Termisjärven ja Saarijärven varattavat tuvat Käsivarren erämaassa Kalottireitillä. 

Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevat suositut Luirojärven ja Suomunruoktun varaustuvat.  

Luirojärven alueella Urho Kekkosen kansallispuistossa on useampi tupa. Yksi niistä on vuokrattava Kuuselan kämppä. Kuva: Juha Kaipainen

– Luirojärven tupien suosio johtuu kahdesta asiasta: suurin osa vaeltajista suunnittelee vaelluksensa reitin Luirojärven kautta ja sauna houkuttelee. Saunan lämmitystä suositellaan vasta illansuuhun ja paikan päältä löytyvät ohjeet saunavuoroihin. Niitä kannattaa noudattaa, jotta kaikki pääsevät ajallaan nauttimaan saunasta, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen muistuttaa.  

Suomunruoktun varaustupa on puolestaan yhden, kahden yön vaelluksia tekevien suosiossa. Tuovisen mukaan retkeilijät haluavat yöksi kansallispuistoon, mutta aikaa tai taitoja lähteä kauemmas vaellukselle ei välttämättä vielä ole.

Lähde: Metsähallitus