Sallan kansallispuiston uusi reitti vie tunturimaisemiin

Sallatunturin itärinteeltä aukeavia maisemia pääsee ihastelemaan uuden reitin myötä aiempaa paremmin: Itärinteen ja Tunturilammen laavujen välille on valmistunut 1,9 kilometrin pituinen sorastettu reitti. Reitti on noin puolitoista metriä leveä, ja paikoin sillä on 1,4 metriä leveitä poikkipitkoksia.

– Uusi reitti on ollut käytössä loppusyksystä. Reitti on melko helppokulkuinen, ja siltä avautuvat maisemat ovat ilo silmille, sanoo tiedotteessa virkistyskäytön asiantuntija Suvi Kauhanen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kun uuden reitin yhdistää suositulle Pohjoisrinteen parkkipaikalle vievään polkuun, tulee yhdensuuntaiselle etapille matkaa noin 2,3 kilometriä.

Uuden yhteyden avulla voi tehdä myös ympyräreitin: patikoinnin voi aloittaa Pohjoisrinteiltä, suunnata suositulle Pahanojankurun kierrokselle ja kävellä Tunturilammin laavulta uutta reittiä pitkin takaisin Pohjoisrinteille. Tällöin patikoitavaa tulee yhteensä noin 15 kilometriä.

Taivasta tavoittelemaan

Sallan kansallispuiston suosituin reitti on Taivaan tavoittelijan taival, jota kavutaan Ison Pyhätunturin päälle. Taivaan tavoittelijan taival on ympyräreitti, ja sen itäistä puolta alettiin kestävöidä kesällä. Länsipuolella reitti on sorastettu ja varustettu pitkoksilla, ja huipulle mennään teräsportaita pitkin.

Itäpuolen reitin sorastus on päässyt rakkakivikon alkuun asti, ja työt jatkuvat kesällä. Retkikartta-verkkopalveluun päivittyy lähiaikoina reitin kulku itäpuolella.

Suomen uusimmassa kansallispuistossa jo valmistuneita retkeilyrakennelmia ovat esimerkiksi yli 60-metriset metalliportaat Kaunisharjun laavulle, Kolmiloukkosen laavun pohjoispuolella sijaitsevat portaat sekä näköalatasanne, Kylmähetteen silta sekä Pahaojankurun uusi autiotupa. Marraskuun aikana on valmistunut uusi laavu Pitkälammelle.

Kuvat: Suvi Kauhanen/Metsähallitus

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *