Suosittu Napapiirin retkeilyalue saa virallisen aseman

Rovaniemellä sijaitsevaa Napapiirin retkeilyaluetta ollaan perustamassa viralliseksi ulkoilulain mukaiseksi valtion retkeilyalueeksi.

Alueen rajaus pysyy pääosin entisellään. Koko alueen pinta-ala on 3751 hehtaaria, johon sisältyy lakisääteisiä (tulevia) suojelualueita 1114 hehtaaria. Ulkoilulailla perustettavan retkeilyalueen pinta-ala olisi 2637 hehtaaria. Päätöksen asiasta tekee valtioneuvosto.

Metsähallituksen tiedotteen mukaan Napapiirin retkeilyalueesta kaavaillaan uudenlaista retkeilyaluetta, jossa keskiössä ovat palvelut ja yhteistyö yritysten kanssa. Nykyisessä mallissa Metsähallitus omistaa retkeilyalueiden rakennuskannan, jota se vuokraa yrittäjille. Uudessa mallissa pyritään siihen, että rakennukset ovat yrittäjien.

Koko perheen päiväretkeilyyn sopiva Napapiirin retkeilyalue on hyvin suosittu luontokohde. Viime vuonna käyntimäärä oli 105 300. Alueella uskotaan olevan vielä paljon lisäpotentiaalia.

Napapiirin retkeilyalue on tärkeä lähiretkeilykohde, mutta nelostie tuo paljon kotimaisia matkailijoita kauempaakin. Napapiiri-brändi ja lentokentän läheisyys tuovat myös ulkomaisia matkailijoita. Retkeilyalue sijaitsee vain 25 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen.

Retkeilyalueiden kehittämisen yksi tavoite on tasata kansallispuistoihin kohdistuvaa kävijäpainetta.

Kuvat: Jaakko Posti/Metsähallitus

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *