Ukko-Kolin huipulle päästään nyt uudistuneen Sataman polun historiallista reittiä pitkin

Tälle kesälle Kolin kansallispuistossa on uudistunut Suomen vanhimmaksi merkityksi luontopoluksi sanottu Sataman polku. Se vie uusin kohdeopastein kareliaanitaiteilijoiden ja ensimmäisten matkailijoiden jalanjäljissä Kolin hienoimpien maisemien äärelle.

Sataman polku on vaativa, 2,1 kilometriä pitkä yhdensuuntainen reitti, joka kiipeää Kolin satamasta Ipatinvaaran rinnettä Ukko-Kolin rakastetuimmalle maisemapaikalle. Matkalla ylös voi ihailla kansallispuiston vanhinta metsää, joten reitillä voi tutustua kulttuurihistorian lisäksi myös monimuotoisen luonnon erityispiirteisiin.

Sataman polku sopii Metsähallituksen Luontopalveluiden mukaan kaikille kulttuurihistoriasta ja taiteesta kiinnostuneille peruskuntoisille retkeilijöille. Reitillä on suuria korkeuseroja, mutta polut ovat suurimmalta osin leveitä ja suhteellisen helppokulkuisia. Satamassa retkeilijöitä palvelee Kolin Satamaravintola ja Yläpihalla Break Sokos Hotel Kolin hotelli-ravintola sekä Kolin luontokeskus Ukko kahviloineen ja näyttelyineen.

Reitti on kulttuurihistoriallisesti arvokas, sillä se raivattiin jo vuonna 1896 helpottamaan satamasta Ylä-Kolille pääsyä. Vanhastaan Kolin huipuille kuljettiin Lieksan Vuonislahdesta laivalla Kolin satamaan ja siitä jalkaisin ylös.

Noista ajoista muistuttaa satamassa Suomen vanhimpana pidetty maasto-opaste: suureen kiveen kaiverrettu Ukko-Kolin suuntaan osoittava sormi ja teksti ”Matkailiamaja 2 km”.

Tänäkin kesänä historiallinen reitti Kolille toteutuu, kun M/S Marival II -alus aloittaa risteilyt Vuonislahden ja Kolin välillä 1.6.2023 alkaen.

Autolla saapuvien ruuhkia helpottaa juuri valmistunut uusi Sataman pysäköintialue 2 osoitteessa Rantatie 6. Pysäköintialueelle mahtuu lähes sata ajoneuvoa.

Tämän kesän aikana ollaan uusimassa vielä Ylä-Kolin alueen opasteet sekä retkeilyreittien lähtöpaikkaopasteet.

Lähde: Metsähallitus, kuvat: Saara Lavi