Ukko-Luoston kupeeseen tulee uudentyyppinen maisematupa

Metsähallitus rakentaa Pyhä-Luoston kansallispuistoon retkeilijöitä ja matkailuyrityksiä palvelevan maisematuparakennuksen. Tupa nousee Ukko-Luoston pohjoispuolelle, noin kilometrin päähän tunturin korkeimmalta huipulta lähelle kansallispuiston rajaa.

Maisematuvasta voi tarkkailla ja valokuvata luonnon valoilmiöitä vuoden ympäri tuulelta ja tuiskulta suojassa. Isoista ikkunoista pääsee ihailemaan tunturimaisemaa.

Luonnonvaloilmiöihin kuten revontuliin ja keskiyönaurinkoon sekä tähtitaivaaseen ja tunturiluonnon vuoden kiertoon pääsee tutustumaan tarkemmin myös tupaan rakennettavassa pienessä luontonäyttelyssä.

Maisematupa on tarkoitus pitää aina auki. Päivätupana se palvelee taukopaikkana maisemien ihailuun ja eväiden syömiseen, mutta tupaa ei ole tarkoitettu yöpymiseen.

Rakennuksen materiaaliksi tulee koviin sääolosuhteisiin soveltuva lamellihirsi. Maisematuvan viereen rakennetaan käymälä-polttopuuvarastorakennus.

Rakennustyöt alkavat kesällä 2022. Rakennustarvikkeet kuljetetaan laskettelurinteiden ja huipun päällä kulkevan huoltotien kautta. Sen vuoksi Ukko-Luoston näköalatasanteelta Tikkalaavun suuntaan kahden kilometrin pituinen reitinosa on poissa käytöstä heinä–lokakuun. Ukko-Luoston huipun reitti ei siten ole kuljettavissa rengasreittinä ensi kesänä.

Lähde: Metsähallitus, havainnekuvat: LUO Arkkitehdit Oy