Uudistunut Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida vetää reippaasti retkeilijöitä

Inarissa sijaitseva Siida avattiin uudistettuna kesäkuussa. Syyskuun loppuun mennessä Siidassa oli vieraillut jo 46 000 kävijää, ja kesällä Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida oli koko Lapin suosituin Museokortti-kohde.

Siidan näyttelyesineistöä. Kuva: Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida

Avajaiskuukausi keräsi 9799 kävijää ja heinäkuussa yli 11000 henkilöä kävi tutustumassa Siidaan. Myönteinen kävijämäärän kehitys on jatkunut kesän jälkeen, ja syyskuu oli ennätyksellisen vilkas 7631 vierailijalla.

Siidan näyttelykokonaisuus kertoo saamelaiskulttuurin ja luonnon elävästä suhteesta. Uudistus on tuonut Siidan näyttelyn nykypäivään.

Kävijöitä tutustumassa Saamelaismuseon ja Luontokeskuksen yhdessä luomaan näyttelyyn. Kuva: Janka Mäkipää

Tärkeä lähtöpiste retkeilijöille

Uusituissa ja laajennetuissa tiloissa palvelut ovat asiakkaiden kannalta paketoitu omiksi kokonaisuuksiin, joten enää ei tarvitse jonottaa samassa jonossa pääsylippuja ja kalastuslupia tai retkeily- ja matkailuneuvontaa.

Luontokeskukset ovat tärkeitä retkeilijöiden lähtöpisteitä. Metsähallituksen Luontopalvelujen yhteistyö Saamelaismuseon kanssa mahdollistaa saamelaisten kotiseutualueella liikkuvien retkeilijöiden tietoisuuden lisäämisen kulttuurisesti kestävästä retkeilystä.

Saamelaisten elinkeinoja sekä kulttuuri- ja rakennusperintöä esitellään myös ulkomuseon puolella. Kuva: Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida

–  Saamelaisen kulttuurin erityispiirteet täytyy tiedostaa, jotta oman retkeilytapansa osaa sovittaa pohjoisimpaan Lappiin sopivaksi. Siksi Luontokeskus ja Saamelaismuseon toiminta tukevat toisiaan, ja Siidan näyttely on oivallinen lähtöpiste luontoretkelle, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Siidan lähialueella Pohjois-Lapissa ovat Lemmenjoen sekä Urho Kekkosen kansallispuistot, viisi erämaata (Muotka, Paistunturi, Kaldoaivi, Vätsäri ja Hammastunturi), Kevon luonnonpuisto sekä erämainen Inarijärven alue.

Lähde: Metsähallitus