Uusi sivusto vie retkeilemään kallioluontoon

Tapio, Suomen metsäkeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat julkaisseet sivuston, joka esittelee Suomen kallioluontoa 16 kohteen kautta. Kohteista on koottu yhteen kuvia, tietoa retkeilymahdollisuuksista, tarinoita sekä kuvausta luonnon monimuotoisuudesta.

Moni kohteista sijaitsee hieman hankalassa paikassa, joten sivustolla kerrotaan ja näytetään, miten kohteeseen pääsee ja minne auton saa pysäköityä.

Kalliot, kivikot ja jyrkänteet tarjoavat elämyksiä, maisemia ja monipuolista luonnon rikkautta. Sivuston tekijöiden mukaan uuden sivuston tarkoitus on saada luonnossa liikkujat kiinnostumaan kallioluonnosta, tutustumaan kohteisiin ja mahdollisesti retkeilemään niissä omatoimisesti.

Yksi esiteltävistä kohteista on noin yhdeksän kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta sijaitseva Kanavuori. Noin kolmen kilometrin pituisen reitin jyrkimmissä kohdissa kulkua ovat helpottamassa portaat ja köysikaide. Kuvakaappaus sivustolta.

Kallioelinympäristöt ovat kulutukselle herkkiä, joten kohteilla tulee liikkua merkittyjä reittejä pitkin ja noudattaa annettuja ohjeita.

Kalliopaljastumia on pinta-alallisesti vain kaksi prosenttia Suomen maapinta-alasta, mutta kallioiden lajistollinen merkitys on huomattava.

Eteläisin sivustolla esiteltävä kohde on Torholan luola Lohjalla, pohjoisin on Geologinen luontopolku Utsjoella. Muita sivuston kohteita ovat Jai-Paljukka, Kanavuori, Karoliinan portaat, Kivitunturi, Kometto, Kommelinluolat, Kyrkösvuori, Haukkavuori-Moronvuori/Valkmusa, Orinnoro, Pirunvuori, Pumpulikirkko, Takaranta, Tiirismaa ja Pirunpesä sekä Töppösen luolikot.

Lähde: Tapio. Valokuva: Päivi Ketonen

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *