Seikkailullisuudesta viestivät maastokuvioidut all-terrain-renkaat ovat viime vuosina lähteneet kasvattamaan suosiotaan avolava-autoissa ja katumaastureissa mutta myös matkailuautoissa, etenkin nelivetoisissa retkeilyautoissa.
Näyttäviä all-terrain-renkaita (A/T) markkinoidaan sillä, että ne soveltuvat maastokäytön lisäksi hyvin ajamiseen myös tasaisilla tavallisilla teillä, ja antavat hyvän pidon kaikilla pinnoilla.
Saksalainen autoilujärjestö ADAC lähti ensimmäistä kertaa testaamaan all-terrain-rengastyyppiä. Testiin otettiin kahdeksan rengasmallia (225/65 R17), joiden mainostetaan soveltuvan hyvin sekä maastoon että maanteille.
ADAC lähti testissään kuitenkin siitä, että todellisuudessa all-terrain-renkaillakin ajetaan pääasiassa asfaltilla, ja halusi siksi selvittää etenkin näiden renkaiden turvallisuutta kuivalla ja märällä asfaltilla.
ADAC pitää tuloksia kuivalla ja märällä asfaltilla järkyttävän huonoina ajoturvallisuuden kannalta. Suurin pettymys oli heikkous jarrutettaessa märällä asfaltilla. Kaikissa testatuissa rengasmalleissa 80 km/h nopeudella jarrutusmatka piteni vähintään kuusi metriä verrattuna tavalliseen verrokkirenkaaseen. Huonoimman tuloksen saaneella renkaalla varustettu auto pysähtyi vasta lähes 49 metrin jälkeen.
Testatut renkaat suoriutuivat myös esimerkiksi ajettavuudessa ja vesiliirrossa huonommin kuin vain asfaltille suunnitellut renkaat. ADAC päätyi tulokseen, että se ei suosittele mitään kahdeksasta testatusta mallista.
Järjestö näkee all-terrain-renkailla olevan ansionsa sorateillä, oikeassa off-road-käytössä, lumella ja esimerkiksi liian pehmeäpohjaisella leirintäalueella. ADAC pitää kuitenkin trendiä kohti ”yhtä hyvin maastokäyttöön kuin normaaleille teille suunniteltuja renkaita” vaarallisena siksi, että vaikutelma all-terrain-renkaiden karkean pintakuvioinnin antamasta pidosta on harhaanjohtava –asfaltilla.
Kuva: ADAC
Keskustelu