Euroopan matkailuajoneuvoteollisuudella vuosi 2021 oli historiallisen hyvä – taas kerran

Kyllä, oli vaikeuksia toimitusketjuissa, raaka-ainepulaa ja koronapandemia kiusaamassa matkailuajoneuvotehtaita – seurauksena tuskaa toimitusajoissa asiakkaille. Ja kaikesta huolimatta vuonna 2021 rikottiin jälleen ennätyksiä.

Eurooppalaista matkailuajoneuvoteollisuutta edustavan ECF:n (European Caravan Federation) tilastojen mukaan viime vuonna Euroopassa myytiin 259 393 uutta matkailuajoneuvoa eli matkailuvaunua tai -autoa. Kasvua oli vuoteen 2020 verrattuna 9,9 prosenttia, ja kappalemäärissä ensirekisteröitiin 23 274 matkailuajoneuvoa enemmän kuin vuonna 2020.

Kova kasvulukema selittyy etenkin rajulla uusien matkailuautojen myynnillä. Niiden ensirekisteröinneissä oli kasvua peräti 13,2 prosenttia, ja ennätys on rikottu nyt jo viisi vuotta peräkkäin. Vaunujenkin osalta päästiin pieneen kasvuun (+2,8 %).

Kovinta kasvua matkailuajoneuvojen ensirekisteröinneissä nähtiin Itävallassa (+47,3 %). Kappalemäärissä ylivoimaisesti kovinta uusien matkailuautojen ja -vaunujen kysyntä oli toki jälleen kerran Saksassa, jossa ensirekisteröintejä oli 106 138.

Matkailuautojen osalta rekisteröinnit kasvoivat kaikissa maissa paitsi Norjassa (-9 %) ja Portugalissa (-12,6 %). Hämmentävän kova uusien matkailuautojen myynnin kasvu oli Itävallassa, 58 prosenttia, mikä toi 4 691 autoa lisää Itävallan teille ja leirintäalueille. Kakkossijalla kasvuprosenteissa oli Slovenia ja kolmantena Suomi.

Uusille matkailuautoille ja -vaunuille riitti Euroopassa hyvin kysyntää – monin paikoin enemmän kuin mitä oli saatavilla. Lähde: ECF

Uusia matkailuvaunuja Euroopan markkinoilla myytiin yhteensä runsaat 78 000. Erityisesti uusia vaunuja karavaanarit intoutuivat ostamaan Hollannissa, jossa kasvua oli 22,6 prosenttia, mikä toi rekisteriin 8 521 uutta vaunua.

Matkailuvaunujen ensirekisteröinnit kasvoivat kaikissa muissa maissa paitsi Saksassa (-15,2 %), jossa ensirekisteröitiin 4 430 vaunua vähemmän kuin vuonna 2020.

Silti Saksassa myytiin viime vuonnakin Euroopan ylivoimaisesti eniten myös uusia matkailuvaunuja, 24 718 kappaletta. Se on yli 6 600 vaunua enemmän kuin kakkossijalla olleessa Isossa-Britanniassa.

Eurooppalaisessakin vertailussa myös Suomessa vuosi 2021 oli uusien matkailuvaunujen ja -autojen myynnissä erittäin hyvä (Caravan-lehden juttu aiheesta).

Lähde: European Caravan Federation