Höyhenenkevyessä minivaunussa hyödynnetään…höyheniä

Yrityksen syntytarinan mukaan perustaja ei aikoinaan löytänyt oman Fiat 500 -autonsa perään mieluista minivaunua, joten hän päätti tehdä sellaisen itse.

Samalla pistettiin pystyyn yhdysvaltalainen Earth Traveler Teardrop Trailers -niminen yritys, joka on muutaman vuoden ajan kehitellyt ja valmistanut teardrop-vaunuja. Niitä pystyy vetämään valmistajan mukaan kaikkein pienimmilläkin autoilla, jopa moottoripyörillä.

Nyt myynnissä on kaksi hieman erilaista vaunumallia. Luksusmalli Earth Traveler T250LX maksaa Jenkeissä noin 30 000 dollaria (24 670 euroa). Vaatimattomammin varusteltu Earth Traveler T300:n hinta on alkaen 10 000 dollaria (8 223 euroa).

T250LX:ssä hyödynnetään runsaasti kallista mutta kevyttä ja erittäin kestävää hiilikuitua. Yrityksen tavoitteena olin alun perin päästä alle 100 kilon painoon, mutta aivan siihen ei päästy. Silti mallilla on painoa vain mitättömän hämmentävät 113 kiloa.

T300-mallin valmistuskustannuksia on saatu halvemmaksi käyttämällä myös hartsilla kovetettuja höyheniä sekä lasikuitua ja puuta. Halpoja höyheniä ei toki hyödynnetä kantavien rakenteiden komposiittimateriaalissa. Painoa on tälläkin vaunulla silti vaivaiset 136 kiloa.

Earth Traveler -minivaunu ei välttämättä leiriydyttäessä tunnu hyvillä keleillä edes ahtaalta, sillä sen katto voidaan nostaa ylös perässä ja keulassa sekä avata sivuseinät kummallekin sivulle.

Asuintilan lattian alla on säilytystiloja tavaroille. Lisävarusteina on saatavissa muun muassa erilaisia markiiseja ja telttoja sekä ulkokeittiö.

Nukkumapaikat järjestyvät maksimissaan neljälle, joista puolet paikoista eivät riitä mittojensa puolesta (91 x 183 cm) ainakaan kaikille aikuisille.

T300-vaunun mitat suljettuna ovat noin 1,52 x 1,52 x 3,35 metriä. Leiriydyttäessä auki olevan vaunun mitat ovat 3,35 x 2,13 x 3,35 metriä.

Majoituskäytön lisäksi vaunut taipuvat myös tavallisemmaksi peräkärryksi tavaroiden kuljettamiseen.

Earth Traveler -vaunut tehdään vain loppuasiakkaiden tilauksesta ja täysin käsityönä. Niinpä kun vaunuilla on ollut ilmeisesti riittävän hyvä kysyntä pikkuautojen omistajien lisäksi sähköautoilla ajavien keskuudessa, ja kun myös korona on tuonut omat haasteensa tuotannolle, tällä hetkellä tilatun vaunun toimitusaika on 13–15 kuukautta.

Kuvat: Earth Traveler