Knausin uudet Azur-vaunut korjaantuvat itsestään

Lasikuitutekniikkaa hyödyntävissä Azur-uutuusvaunuissa on itsensä korjaava pintamateriaali.

Knausin uuden Azur-vaunumallin runko koostuu 22 lasikuituosasta, jotka on liimattu yhteen robotilla. Lujarakenteinen itsekantava runko takaa vakauden ja kestävyyden lisäksi myös merkittävää joustavuutta pohjaratkaisujen ja huonekalujen suunnitteluun.

Rungon pintamateriaali on ”itsekorjautuva”, eli naarmut ja pienet kolhut korjaantuvat itsestään vauriokohtaa lämmitettäessä. Jos vaunun pinta naarmuuntuu vähäisissä määrin, naarmut häviävät lämmölle altistumisen jälkeen esimerkiksi auringon valossa. Rungon korkean kerrostiheyden ansiosta suuremmat naarmut tai kolhut voidaan korjata helposti hiomalla.

Azurin oikeaa sivuseinää kiertävään kiskoon asennettu ääriviivavalaistus tekee Knausin mukaan uudesta vaunumallista katseenvangitsijan illan hämärtyessä. Knausin lanseeraamaa, sisätiloja kasvattavaa FoldXPand-tekniikkaa on tässä ajoneuvossa hyödynnetty sekä edessä että takana, joten sisätilan pituus on hyödynnetty ideaalisesti.

Loft-ilmettä sisätiloissa

Azurin sisustussuunnittelussa on keskitytty viihtyisyyteen, laadukkaisiin materiaaleihin ja toimiviin ratkaisuihin. Sisustus muistuttaa äkkiseltään enemmän modernia loft-huoneistoa kuin matkailuvaunua. Sisustuksessa on käytetty tumma puuta, harmaita ja vaaleita pintoja ja suuria ikkunoita. Katossa ja seinissä on kangasverhoilu.

Kankaalla päällystettyjen seinäpintojen takana on säilytystiloja.

Uutta vaunumallia kehitettäessä kiinnitettiin suurta huomiota kokonaisvaltaiseen valaistuskonseptiin. Luonnonvaloa tulee reilun kokoisista ikkunoista, ja tunnelmavalaistus on toteutettu leditekniikalla. Huonekalujen liitoskohdat ovat valaistuja, ja myös sisustuksen linjoja korostetaan valoilla. Knausin kehittämä valaistuskonsepti koostuu useista valosegmenteistä, jotka voidaan portaattomasti kirkastaa tai himmentää asuintilaa halutulla tavalla.

Toinen sisätilojen erikoisominaisuus on Smart Wall -seinärakenne, jossa seinään integroituja kankaalla päällystettyjä pintoja voidaan taittaa auki, jolloin niiden takana oleva säilytystila voidaan hyödyntää esimerkiksi kahvinkeittimen paikaksi.

Istuinryhmän tyynyjen takana on myös säilytystilaa, joten kaikki käytettävissä oleva tila hyödynnetään tehokkaasti. Kaapit ja säilytyslaatikot ovat takatuuletettuja miellyttävän ilmanlaadun ja tasaisen huonelämpötilan takaamiseksi. Kaikissa kaapinovissa ja laatikoissa on pehmeä sulkemistoiminto.

Huonekalut on sijoitettu diagonaalisesti Knausin matkailuautoista tutulla tavalla. Tämä Knausin kehittämä toiminnallinen yksityiskohta tarjoaa paremman tilantunteen ja optimoidun näkyvyyden ajoneuvon sisällä sekä lisää vuoteen makuupintaa ja säilytystilaa. Tilavassa keittiössä on kolmiliekkinen liesi ja 133 litran jääkaappi automaattisella energianvalinnalla. Huoneenjakajalla muusta olohuoneesta erotettavissa oleva makuutila on varustettu moderneilla lukulampuilla sekä säilytyslokeroilla. Knausin mukaan Azurin kylpyhuoneen muotoilu muistuttaa kotona olevaa kylpyhuonetta.

Azurin vakiovarustukseen kuuluu muun muassa nokkapyörän vaaka, premium-ovi monilukkojärjestelmällä, ikkunoiden kasettiverhot, sateenvarjopidike, hyönteisverkko-ovi, lasikuitukatto, sileä alumiiniseinä edessä ja takana, leveä leditelttavalo, leditakavalot, kolmas jarruvalo ajoneuvon koko leveydellä ja bluuwater-vedensuodatin.

Uuden Azurin neljä pohjaratkaisua ovat 460 EU, 500 EU, 500 FU ja 540 UE.

Lähdemateriaali ja kuvat Knaus Tabbert