Kun ikkunat puuttuvat vain lattiasta, matkailuvaunussa pääsee lähemmäksi luontoelämystä

Hollantilainen Kipcaravans-yritys on lähtenyt kiinnostavasti tutkimaan Panorama Shelter -pisaravaunullaan, millainen olisi mahdollisimman paljon luonnonvaloa antava pieni matkailuvaunu.

Konsepti on syntynyt osana Alankomaiden maisemia ja kohteita esiin nostavaa kansallista matkailuprojektia. Kipin alkuperäinen tarkoitus ei siis ole ollut lähteä yhteistyökumppaneineen kehittämään Panorama Shelteristä kaupallista tuotetta, mutta se saattaa hyvän kiinnostuksen vuoksi sellaiseksi vielä päätyä.

Panorama Shelter perustuu Kipin Shelter-vaunuun. Panorama Shelterissä on korkeampi maavara, mutta muuten se eroaa Shelteristä merkittävästi vain ikkunoiden määrän ja koon osalta.

Kun Panorama Shelterissä luonnonvaloa tulee suurista sivuseinien, korkean takaoven ja keulan ikkunoista sekä vielä kattoikkunasta, pikkuisessa vaunussa ei koppimaisuus pääse helposti ahdistamaan.

Koska vaunussa on niin paljon ikkunapintaa, vaarana on, että pienessä vaunussa voisi kesällä auringonpaahteessa olla helposti liian kuuma. Siksi ikkunat on suunniteltu sellaisiksi, että ikkunoiden kautta sisään välittyy mahdollisimman vähän kuumuutta. Kylmällä lämpöä tuo infrapunalämmitin.

Ajatuksena on, että matkailuvaunun sisälläkään ei ole tarkoitus tuijotella seiniä, vaan ympäröivää luontoa ja maisemaa. Kip yrittää häivyttää sisä- ja ulkotilan rajaa pois, ja lähentää karavaanaria osaksi luontoa.

560 kiloa painavassa ja 4,5 metriä pitkässä Panorama Shelterissä on nostokaton ansiosta mukavasti 198 senttimetriä sisäkattokorkeutta.

Vaunussa on sisä/ulkokeittiö ja ruokailun sisälläkin mahdollistava pöytä ja penkit. Penkeistä syntyy vuode kahdelle (170 x 200 cm).

Kipcaravanin taustalla on vähintäänkin riittävän pitkä kokemus matkailuvaunuista. Yrityksen perustaja Jan Kip rakensi ensimmäisen vaunun itselleen vuonna 1947, ja jo muutaman vuoden päästä vaunuja ryhdyttiin valmistamaan myös myyntiin.

Lähde ja kuvat: Kipcaravans

Keskustelu

  1. Juhani Halmeenmäki

    Samaa KIP’ille ominaista kiilamuotoa kuin jo ysärinä, ja jos ihan rehellisiä ollaan, niin ei nuo KIP-mallit kauneuskilpailuja voita. Hyviä yksityiskohtia niissä kuitenkin oli, itsellänkin yksi vanhempi ollut.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.