Matkailuajoneuvon vuokraaja: onhan ajoneuvo vakuutettu vuokrakäyttöön?

Olet sitten vuokraamassa matkailuajoneuvon omaan käyttöösi tai vuokraamassa omaa matkailuajoneuvoasi muille, niin muista tarkistaa, että ajoneuvo on vakuutettu vuokrattavaksi ilman kuljettajaa.

Kahden yksityishenkilön välinen vertaisvuokraus on tällä hetkellä kovinta matkailuajoneuvojen kohdalla. Jos autoa vuokraa säännöllisesti, Traficomille tulee ilmoittaa ajoneuvon käyttötiedon muutoksesta ja rekisteröidä auto ”vuokraus ilman kuljettajaa” -käyttöön.

Vielä tärkeämpää on ilmoittaa auton käyttötarkoituksen muuttamisesta omalle vakuutusyhtiölle – jos vakuutusyhtiölle ei ole ilmoitettu riskin lisääntymisestä, tämä voi vaikuttaa vakuutusyhtiön korvausvastuuseen vahinkotilanteessa.

Vuokraustoiminta kasvattaa vahinkoriskejä

Lain mukaan vakuutuksenottaja on velvollinen ilmoittamaan riskin olennaisesta lisääntymisestä vakuutusyhtiölle, ja ilmoitus on tehtävä viimeistään kuukauden kuluessa riskin muuttumista seuraavan vuositiedotteen saamisesta.

– Raja menee vakuutusyhtiön näkökulmasta siinä, onko kyse lainasta vai pienimuotoisesta yritystoiminnasta. Ansiotoiminnassa riskit kasvavat riippumatta siitä, mikä ajoneuvo on kyseessä. Kertavuokra vaikka veljelle kesälomamatkalle on ihan ok, ja kyllä siitä voi kulut ottaa, siinä on myös sinulle isommat riskit, kertoo Fenniassa kotitalouksien ajoneuvovakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Raili Tuulas.

Traficomille tehtävä käyttötarkoituksen muutos maksaa alle kympin, eikä sillä ole tässä tapauksessa mitään vaikutusta esimerkiksi auton katsastusaikoihin. Vakuutusmaksut sen sijaan kutakuinkin kaksinkertaistuvat.

Vakuutusmaksujen muutoksesta antaa hyvän kuvan vakuutusyhtiö Fennian Caravan-lehden pyynnöstä tekemä hintalaskelma vuosimallin 2018 Hymer-puoli-integroidulle, kun vakuutuksenottaja oli 43-vuotias espoolainen, liikennevakuutuksen bonukset olivat 64 ja Fenniakaskon bonusalennus 70 prosenttia, eikä kaskossa ollut mukana esimerkiksi lasivakuutusta.

Yksityiskäytössä kyseisen auton liikennevakuutus on noin 275 euroa ja Laaja Fenniakasko noin 613 euroa, eli yhteensä 888 euroa. Vuokrauskäytössä samat vakuutukset maksavat 551 ja 1 075 euroa, eli yhteensä 1 626 euroa.

Autovakuutus korvaa vahinkoja silloinkin, kun auto on vuokralla. Ehdot ovat kuitenkin samat kuin omistajalle: jos kuski ajaa humalassa kolarin, vahingonkorvaukset jäävät saamatta. Vakuutusturvan laajuudesta riippuu, mitkä tilanteet vakuutus kattaa.

Miten käy, jos vuokraaja ei palautakaan autoa? Kaikki vakuutusyhtiöt eivät myönnä petos- tai kavallusvakuutusta yksityisten ihmisten vuokraustoimintaan. Siksi on erittäin tärkeää varmistua vuokraajan henkilöllisyydestä. Matkailuautoa vuokratessasi selvitä ehdottomasti myös se, onko autossa tuulilasivakuutus, ja jos sitä ei ole, mitä se maksaa.

Lue lisää matkailuajoneuvojen vuokrauksesta kesäkuussa ilmestyvästä Caravan-lehden numerosta 4/2022.