(Matkailu)ajoneuvon vuokrauksesta kannattaa sopia kirjallisesti

Matkailuajoneuvojen kuumin vuokraussesonki on käynnissä. Vuokra- tai laina-ajoneuvolla tehtävän lomamatkan onnistumisen kannalta on tärkeää sopia erilaiset asiat kirjallisesti ja pyytää perusteellinen ajoneuvon käyttöopastus.

Vuokra-ajoneuvolla tehtävän lomamatkan onnistumisen perusteita aletaan valaa jo ennen ajoneuvon vastaanottamista. Ainakin isoilla ajoneuvovuokraamoilla on opastusvideoita, jotka kannattaa katsoa ennen vuokrausta – niiden perusteella on helpompi kysyä asioista käyttöopastuksen yhteydessä.

Huolellinen käyttöopastus on todella tärkeä asia, sen avulla vältytään erilaisilta käyttövirheiltä.

– Käyttöopastus ajoneuvon laitteisiin takaa, että niitä osataan käyttää oikein ja turvallisesti – näin matka onnistuu. Jos vuokraamo on lähellä kotipaikkaa, kannattaa käydä etukäteen katsomassa, minkälainen ajoneuvo on kyseessä. Meillä on erilaisia käsityksiä siisteystasosta eli siitä, kuinka siisti auton pitäisi olla lähtiessä ja palautettaessa. Tämä asia on syytä keskustella etukäteen selväksi, opastaa Kangasalta käsin matkailuajoneuvoja vuokraavan Esarentin yrittäjä Esa Lehto.

Dokumentointi ja vakuutukset

Vuokraamiseen kuuluu vuokrasopimuksen teon lisäksi ajoneuvon kunnon dokumentointi lähdettäessä ja palattaessa.

– Asiakaspalvelussa käydään kaikki paperit ja ehdot huolellisesti läpi. Myös auton kunto käydään läpi ja dokumentoidaan, ja kun auto tulee takaisin, se tarkastetaan asiakkaan kanssa – näin ei tule jälkikäteen yllätyksiä. Ja jos jotakin on sattunut matkan varrelle, kaikki sovitaan autoa palautettaessa, kertoo Touring Cars -vuokrausketjun toimitusjohtaja Veijo Tiitinen.

On vuokrattava ajoneuvo henkilö- tai matkailuauto, siinä mahdollisesti olevat vauriot kannattaa kuvata etukäteen. Ajoneuvon videoiminen ulkoa ympäri kiertäen ei sekään ole tyhmempi ajatus.

Matkoilla sattuu ja tapahtuu, joten vakuutusturvan olemassaolo ja omavastuu sekä sen mahdollinen pienentäminen on tärkeää. Omavastuun suuruus on yleensä tuhannen euron luokkaa. On tärkeää tarkistaa, että ajoneuvo on vakuutettu vuokrattavaksi ilman kuljettajaa.

– Kannattaa laittaa kaikki paperille: omavastuu, ja että lainaaja tai vuokraaja maksaa bonusmenetykset ja vakuutusmaksujen korotukset seuraavana vuonna, on huolellinen, ei anna ajoneuvoa kenellekään, ajaa selvin päin ja noudattaa kaikkia ohjeita. Huomionarvoista on, että vakuutus ei korvaa sitä, jos vuokraaja ei palautakaan ajoneuvoa, muistuttaa Fenniassa kotitalouksien ajoneuvovakuutuksista vastaava tuotepäällikkö Raili Tuulas.