Minivaunu, joka tarjoaa varusteille hyvin suojaa – mutta nihkeämmin mukavuutta reissaajille

Etelä-Tirolissa Italiassa toimivalla Schwarzin kolmen sisaruksen pyörittämällä perheyrityksellä on 75 vuotta osaamista ennen kaikkea maa- ja metsätalouskoneiden valmistuksesta. Mutta viime vuosina kovassa nousussa ollut caravan-ala alkoi myös kiinnostaa sisaruksia.

Vuonna 2021 Schwarz Anhänger -emoyritys perusti Blackcamp-nimisen tytäryrityksen. Blackcamp ei turhia ujostellut lähteä esittelemään ensimmäistä retkeilyyn tehtyä vaunuaan tammikuussa Stuttgartin massiivisille CMT-messuille. CMT:ssä paikalla olivat käytännössä kaikki tämän hetken uusimmat eurooppalaiset matkailuajoneuvot – myös Blackcamp Freeda (2023) -vaunu.

Al-Kon alustatekniikkaa hyödyntävä telivaunu on 340 senttimetriä pitkä ja 165 senttimetriä leveä. Ja kun korkeuttakin ilman kattotelttaa on kaksi metriä, vaunu mahtuu säilytettäväksi tavallisissa autotalleissakin.

Umpikorin sisällä ei nukuta eikä siellä ole tarkoitus muutenkaan oleskella. Vaunussa kun ei ole edes ikkunoita. 4,3 kuutiometrin tilavuus on tarkoitus hyödyntää harrastusvälineiden ja muiden reissuun otettavien tavaroiden kuljettamiseen.

Kun sivuseinältä avautuva keittiö vedetään kokonaan auki, valituista varusteista riippuen käytössä ovat esimerkiksi 2-liekkinen kaasuliesi, emalinen pesuallas, 65 litran juomavesisäiliö ja 63 litran kompressorijääkaappi pakastelokerolla. Jätevesisäiliön tilavuus on 25 litraa. Vaunun sisällä ja ulkona on led-lamput.

Henkilöauton katolle asennettavan kattoteltan kanssa kannattaa olla tarkkana painojen suhteen. Siinä asiassa Freeda-vaunun vahvistetulle katolle asennettava kattoteltta on huolettomampi tapa. Luontevaa makuutilaa on tarjolla 200 x 155 senttimetriä.

Kattoteltta ei kuulu vakiovarusteisiin, jokainen hankkii itse mieluisen mallin. Muita valittavia varusteita ovat esimerkiksi markiisi, ulkosuihku ja 120 watin aurinkopaneeli. Vakiona tulevan 95 Ah:n geeliakun tilalle on saatavissa 100 Ah:n litiumioniakku.

Vaunu on huonoilta keleiltä ja varkailta suojattu kuljetuskärry vaikkapa polkupyörille, joita mahtuu kyytiin neljä kappaletta. Pyörät tai muut matkatavarat saa vedettyä helposti ulos ja sisään kiskojen avulla. Blackcampiltä on tulossa myös vaunumalli, joka on suunniteltu moottoripyörien kuljettamiseen.

Arkipäivinä pelkkänä tavallisena tavaroiden kuljetuskärrynä Freeda ei ole aivan parhaimmillaan, sillä tirolilaisesta puusta valmistettu minikeittiö vie sisältä kuitenkin tilaa.

Tyhjänä vaunu painaa 720 kiloa. Kokonaispaino on enimmillään 1600 kiloa. Hinta alkaa noin 24 000 eurosta, mutta enemmän tai vähemmän välttämättömien lisävarusteiden kanssa hinta kapuaa nopeasti reippaasti yli 30 000 euron.

Kuvat: Blackcamp