Opiskelijoiden kehittämä matkailuauto painelee pelkällä aurinkoenergialla Hollannista Espanjaan

Hollantilaisen Eindhovenin teknillisen yliopiston 22 opiskelijan ryhmä Solar Team Eindhoven on kehittänyt yli vuoden uudenlaista ympäristöystävällistä matkailuajoneuvoa. Työn tuloksena on syntynyt omavarainen matkailuauto, joka tukeutuu pelkästään aurinkoenergiaan.

Stella Vita -nimisen konseptiajoneuvon aurinkopaneelit tuottavat tarpeeksi virtaa paitsi ajamiseen myös elämiseen – muun muassa tv:n katsomiseen, kahvinkeittoon ja kannettavan tietokoneen lataamiseen.

Nostokatto tuo kunnon seisomakorkeuden sisälle, mutta nostokaton rooli ei jää pelkästään mukavuuden ja lisätilan tuomiseen.

Kun nostokatto avataan ajoneuvon ollessa pysähdyksissä, samalla esiin taittuu lisää aurinkopaneeleita, ja aurinkopaneelien pinta-ala kaksinkertaistuu ollen jopa 17,5 neliömetriä.

Aurinkoisella säällä Stella Vita pystyy etenemään parhaimmillaan 730 kilometriä päivässä. Se taitaa olla vielä hieman täsmentymättä, miten reissaaminen sujuu kehnommassa säässä.

Mutta nyt ei ole kuitenkaan kyse pelkästä visioinnista. Stella Vita aloitti 19.9. – alkuvaikeuksien värittämän – matkansa Eindhovenista kohti noin 3 000 kilometrin päässä olevaa kohdetta, joka on Tarifa Espanjan eteläkärjessä. Sinne olisi tarkoitus ehtiä kuukaudessa. Matkalla poiketaan muun muassa Pariisissa ja Madridissa, ja ajoneuvoa esitellään kaikkiaan 13 paikkakunnalla.

Kuvat: Bart van Overbeeke