Ruotsalaistutkimus: matkailuvaunujen renkaiden kunnon kanssa on syytä olla tarkempana

Ruotsalaiseen tutkimukseen vastanneista matkailuvaunun omistajista joka kuudes oli kokenut vähintään yhden rengasvaurion, renkaan nopean puhkeamisen vaunussaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hieman yli puolet ilmoitti, että rengas räjähti.

5–10-vuotiaat matkailuvaunut olivat yliedustettuna siinä joukossa, jonka kohdalle rengasvaurio osui.

Tulokset ovat Svenska däcksäkerhetsrådetin eli Ruotsin rengasturvallisuusneuvoston kyselystä, johon osallistui lähes 7 500 vaunun omistajaa.

Esimerkiksi lähes sadan toimipisteen Bilprovningen-katsastusketjun tilastojen mukaan renkaiden vaurioista kuten halkeamista johtuvat huomautukset ovat 2,5 kertaa yleisempiä matkailuvaunuissa kuin henkilöautoissa.

Pitkään seisovien ajoneuvojen renkaat ovat erityisen haavoittuvia, erityisesti aurinkoisen puolen renkaat. Tärkeää on myös kuormitus ja oikea rengaspaine.

– Liian suuri kuorma tai liian alhainen rengaspaine on suoraan tuhoisaa renkaille. Renkaat kuumenevat silloin liian kuumaksi, mikä nopeuttaa ikääntymistä ja voi myös johtaa renkaiden rikkoutumiseen, sanoo tiedotteessa Dennis Alexis, The Scandinavian Tire & Rim Organizationin tietopäällikkö.

Lähes puolet kaikista kyselyyn osallistuneista ilmoitti, että he eivät tarkistaneet matkailuvaunun rengaspaineita riittävän usein.

Tarkastaminen on pieni vaiva sen merkitykseen nähden

Kolme kymmenestä tutkimukseen osallistuneesta kertoi renkaan rikkoontumisen yhteydessä aiheutuneen matkailuvaunuun samalla muitakin vaurioita. Vaikka kukaan ei ilmoittanut, että renkaan vikaantuminen olisi johtanut henkilövahinkoon, neljä kymmenestä koki tilanteen kuitenkin aiheuttaneen riskin liikenneonnettomuuden sattumiseen.

Monet korostivat sitä, kuinka vaarallista on seisoa tienvarsilla ja vaihtaa siellä rengas. Tällöin kun on olemassa vaara muiden ajoneuvojen aiheuttamaan törmäämiseen.

Ruotsin tie- ja liikennetutkimuslaitoksen (Statens väg- och transportforskningsinstitut) tutkimusjohtaja Mattias Hjort uskoo, että renkaiden huolellisemmalla tarkastuksella ehkä monet vaaralliset rengasvauriot olisi voitu välttää.

 – Matkailuvaunun omistajana sinun tulee säännöllisesti tarkastaa renkaat halkeamien ja muiden vaurioiden havaitsemiseksi. Myös rengaspaineet kannattaa tarkistaa useita kertoja kauden aikana. On myös hyvä peittää renkaat ja suojata ne auringonvalolta, jos vaunu seisoo pitkiä aikoja.

Ruotsin rengasturvallisuusneuvostoon kuuluu edustajia muun muassa rengas- ja ajoneuvoteollisuudesta, Ruotsin liikennevirastosta, tie- ja liikennetutkimuslaitoksesta, vakuutusalalta sekä yliopistoista.