Yhdysvaltalainen pienlentokoneita valmistava Vashon Aircraft perusti aikoinaan Mammoth Overlandin tytäryrityksekseen tekemään kestäviä matkailuvaunuja. Lentokoneteollisuudesta tuli paljon tarvittavaa teknistä osaamista, mutta Mammutin jalat ovat erityisen tukevasti kiinni maassa – tai tarkemmin sanoen maastossa. Erittäin kestäviä off-road-maastovaunuja Mammoth on tehnyt jo pitkään menestyksekkäästi.
Uuden Mammoth ELE -off-road-vaunun kanssa yritys vie off-road-/survivalistivaunun ideaa erittäin pitkälle ”lopun ajan meningillä”.
Miltä kuulostaa erikoismalli, jonka varusteisiin kuuluu ”Bear Spray Defense System” – suojausjärjestelmä vihaisia karhuja vastaan? Suomalaisittain ehkä naurettavalta.
Yhdysvalloissa liian lähelle matkailijoita ruokaa etsimään tulevien karhujen hyökkäykset erämaissa ja kansallispuistoissa eivät ole ihan täysin poissuljettu mahdollisuus. Oikeasti karhujen hyökkäyksiä ajoneuvoihinsa suojautuneita reissaajia vastaan tapahtuu hyvin harvoin.
Toki vaunun ympärillä pyörivä aggressiivinen tai vain utelias karhu voi tuntua ahdistavalta ajatukselta, joten ELE-malliin on asennettu ”puolustusjärjestelmä” kanistereineen. Napin painalluksella voidaan suihkuttaa muutamassa sekunnissa useiden metrien laajuinen karkotepilvi vaunun ympärille karhun tai muun pelottavaksi koetun villieläimen häätämiseksi.
Valmiiksi vaunun sisälle on asennettu vankka asekaappi, johon voi sijoittaa lyhyt- ja pitkäpiippuisia sekä patruunoita. Vaunussa on myös teline, josta kiväärin saa tarvittaessa välittömästi ”tositoimiin”. Itse vaunun voi lisämaksusta tilata myös luodinkestävänä.
Uhka vaunuilija parkaa vastaan voi tulla myös ilmasta myrkyllisen tai muuten epäpuhtaan hengitysilman muodossa. Mammoth ELE:n omistajaa ei niin vaan ”savusteta” pihalle, sillä vaunussa on järeä ilmanpuhdistusjärjestelmä, ja vaunu on paineistettu.
Sillä järjestelmällä saa toki siitepölyallergikkokin puhdasta suodatettua ilmaa, mutta järjestelmän tarkkuus ja kapasiteetti on mitoitettu paljon vakavampien kuviteltavissa olevien skenaarioiden varalle. Järjestelmän pitäisi pystyä varmistamaan puhtaan hengitysilman saaminen jopa puoleksi vuodeksi.
Todellista tarvetta voisi vaunun ilmanpuhdistusjärjestelmälle tulla, jos esimerkiksi herää aamulla vaunun palohälytykseen ja havaitsee olevansa saarroksissa maastopalon aiheuttamien vaarallisten savujen keskellä. Jenkeissä massiiviset maastopalot ovat viime vuosina yleistyneet.
Juomavesi on kriittistä kaikille, mutta siitä ei Mammoth ELE -vaunussa reissaavan tarvitse turhia murehtia. Jos ei-niin-välttämättä-puhdasta vettä joutuu ottamaan maastosta, vedenpuhdistusjärjestelmällä saa täytettyä 83 litran raikasvesisäiliön puhtaalla vedellä noin kymmenessä minuutissa.
Mammoth ELE auttaa omistajaansa myös pysymään paremmin kärryillä siitä, mitä uhkaavaa ympäristössä on mahdollisesti tekeillä. Siinä auttaa yönäkökyvyllä varustettu valvontakamera, jonka välittämää kuvaa voi katsoa vaunussa vaikka tv-ruudulta.
Vähän kauempaa tilannekatsauksen saa lähettämällä tarkoitukseen tehdystä luukusta lisävarusteena myytävä drooni lentämään ja kuvaamaan ympäristöä.
Nettiin pääsyyn ja kommunikaatiotarpeisiin vaunussa on kaikki tarvittava Starlink-satelliittijärjestelmän tehokkaaseen hyödyntämiseen huviksi ja hyödyksi.
Toki Mammoth ELE:stä löytyy myös pitkälle viety sähköomavaraisuus ja ne muut vaunujen ihan tavalliset ominaisuudet ja varustelu, joilla reissaamisesta tulee mukavaa – ehkä ei tästä lähtökohdasta kuitenkaan ihan huoletonta.
Mammothin erikoismalli on tarkoitus saada toimituksiin ensimmäisille asiakkaille tämän vuoden lopussa. Hinta alkaa noin 67 000 dollarista eli noin 61 200 eurosta.
Kuvat: Mammoth Overland