Volkswagenin retkeilyautojen tuotannon aloitus myöhässä, uutuudet esillä Lahdessa

Lahden Caravan-messujen vieraat voivat antaa Grand California -uutuuksista palautetta ja vaikuttaa näin maahantuojan tuleviin ratkaisuihin.

Volkswagen esittelee Lahden Caravan 2019:ssä kaksi Suomessa ennennäkemätöntä uutuutta. Grand California -mallien tuotanto ei ole kuitenkaan vielä käynnissä, eikä retkeilyautojen maahantuonnista ole tehty päätöstä.

Saksalainen autojätti on tulossa vahvasti matkailuajoneuvomarkkinoille kahdella Crafter-alustaisella Grand California -retkeilyautomallilla, jotka se esitteli vuosi sitten. Uutuuksien valmistus tapahtuu Puolassa Wrześnian tehtaalla, joka valmistui kolmisen vuotta sitten juuri Crafterin tuotantolaitokseksi.

Grand California -retkeilyautojen tuotanto ei ole kuitenkaan alkanut etukäteissuunnitelmien mukaisesti. Merkittävin syy tähän on se, että uuden WLTP-hyväksynnän mukaisten autojen tuotanto on vasta alkamassa. Retkeilyautojen toimitusten piti alun alkaen käynnistyä keväällä, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan toimitukset käynnistyvät vasta myöhemmin syksyllä, kun tyyppihyväksyntäasiat on saatu kuntoon.

6-metrisessä Grand California 600:ssa on lievä alkovikyttyrä ohjaamon päällä.

Volkswagenin maahantuoja K Auto Oy ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä siitä, aloittaako se Crafter-alustaisten retkeilyautojen maahantuonnin. Volkswagen Hyötyautot esittelee kuitenkin Lahdessa molemmat Grand California -mallit ja kertoo niille jonkinlaiset hinnat. Messuvierailla on mahdollista antaa uutuuksista palautetta ja vaikuttaa näin maahantuojan tuleviin ratkaisuihin – lopullinen päätös Grand Californian maahantuonnista Suomeen tehdään vasta myöhemmin syksyllä.

Kaksi erinäköistä mallia

680:ssa on neljä matkustajapaikkaa, mutta vain kaksi vuodepaikkaa.

Grand California -retkeilyautosta on kaksi mallia. 5,99-metrisessä Grand California 600:ssa (otsikkokuvassa oikealla) on poikittainen takavuodearkku, jonka pituus on saatu kasvamaan lähes kahteen metriin sillä, että vuoteen kohdalla on kyljistä ulkonevat ikkunat.

Pidemmän akselivälin (364 vs. 449 cm) omaava 680-malli näyttää 600-mallia virtaviivaisemmalta lähinnä siksi, että 6,84-metrisen auton tuulilasi ja katto muodostavat saumattoman kokonaisuuden. 600-mallin korkeus on 3,03 metriä, 680:n 2,85 metriä. Grand California 680 on puhtaasti kahden hengen retkeilyauto, jonka takaosassa on pitkittäinen parivuode.

Retkeilyautoissa on Crafterin tehokkain eli 177-hevosvoimainen 4-sylinterinen turbodiesel, ja vaihteistona on aina 8-nopeuden automaatti. Etuvedon lisäksi Grand Californian saanee myös 4Motion-nelivetona.