Nämä ovat 10 Norjan suosituinta matkailukohdetta

Suomella on yhteistä rajaa Norjan kanssa 736 kilometriä. Silti Norja on jäänyt monelle valtavan paljon vieraammaksi kuin Ruotsi.

Visit Norway -matkailunedistämisorganisaatio on listannut Norjan matkailukohteet, joista turistit ovat nyt eniten kiinnostuneita internet-hakujen perusteella. Näissä kohteissa löytyy todennäköisesti koluttavaa heillekin, jotka maassa ovat aiemmin matkailleet.

1. Lofootit

Lofoottien alue pohjoisessa tarjoaa muun muassa komeita vuorenhuippuja, perinteisiä kalastajakyliä ja valassafareita.

2. Bergen

Norjan toiseksi suurin kaupunki, ”Vuonojen pääkaupunki”, tarjoaa monipuolisesti luonto- ja kulttuurielämyksiä. Bryggan-laiturialue on Unescon maailmanperintölistalla. Alueella on vierekkäin 60 historiallista rakennusta, joista vanhimmat ovat 1100-luvulta. Tähän vuodenaikaan eloa tuovat muun muassa joulumarkkinat (kuvassa).

3. Tromssa

Pohjois-Norjan suurin kaupunki on vetänyt turisteja jo 1800-luvulta alkaen. Tromssa pitää itseään arktisen alueen pääkaupunkina. Vuonoja pääsee ihailemaan vaikka kaupungin pääkadulta.

4. Oslo

Pääkaupunki tarjoaa kaupunkimeiningin lisäksi mukavasti ja monipuolisesti luontoelämyksiä. Nimetty tämän vuoden Euroopan ympäristöpääkaupungiksi, ja Lonely Planet listasi Oslon koko maailman 10 parhaan kaupunkikohteen joukkoon viime vuonna.

5. Geirangerinvuono

Länsi-Norjassa sijaitseva 15 kilometriä pitkä Geirangerinvuono on sekin Unescon maailmanperintökohde. Mykistävän komeita maisemia vaellettavaksi, huikeita vesiputouksia ihailtavaksi.

6. Svalbard
Hienoja maisemia pohjoisessa tarjoava saariryhmä aktiivisille luonnossa liikkuville. Pääkaupunki Longyearbyen tarjoaa muun muassa hyviä ravintoloita.

7. Flåm

Kylä, joka kesällä vetää rasittavaksi ruuhkaksi asti turisteja ympäri maailmaa. Suosion syy on etenkin 20 kilometriä pitkä erikoinen junamatka hienossa maisemassa, jossa juna mutkittelee jyrkästi satojen metrien korkeuksista merentasolle.

8. Trondheim

Kävelijälle mukavia katuja. Värikkäitä puutaloja. Valtavan kokoinen Nidarosin tuomiokirkko, jonka rakentaminen alkoi jo noin vuonna 1070.

9. Stavanger

Stavanger on ollut 50 vuotta Norjan öljypääkaupunki suhteellisen lähellä olevien suurten öljykenttien vuoksi. Stavangerin seudulla on monia Norjan hurjimpia ja suosituimpia luontokohteita kuten Preikestolen.

10. Sognevuono

Norjan pisin ja syvin vuono ulottuu rannikolta Bergenin pohjoispuolelta Jotunheimen-kansallispuiston vuoristoille asti. Syvimmällä kohdallaan Sognevuonolla on syvyyttä 1,3 kilometriä. Noin 200 kilometriä pitkän vuonon rannoilla ja laaksoissa on paljon idyllisiä kyliä.

Lähde: Visit Norway