Jokamiehenoikeudet voittivat Nordkappin pitkän sitkeässä maksukiistassa

Norjan Nordkapp tunnetaan ympäri maailmaa Manner-Euroopan pohjoisimpana paikkana. Nordkappin yli 300 metriä korkean kalliojyrkänteen päällä oleva alue kuuluisine maapallopatsaineen ei oikeasti ole se pohjoisin kohta. Mutta kun kohteeseen pitää päästä luontevasti autolla, on se valtaosalle ihan ”tarpeeksi pohjoisin” paikka kuitattavaksi reissun kääntöpisteenä.

Pohjoisten alueiden kuvatuimpiin ja vierailluimpiin kuuluvan paikan suosiosta pyrkii luonnollisesti moni taho hyötymään. Norjassa on vuosikausia kiistelty siitä, kenelle Nordkappin suosituimmat turistipaikat – lopulta siis luonto – kuuluu.

Nordkapp-riidan yksi osapuoli on ollut Scandic Hotels -ketju, jolla on myös Nordkappissa hotellitoimintaa. Se on katsonut, että suosittu matkailukohde on yritysaluetta, joka ei kuulu ulkoilulain piiriin. Niinpä sillä olisi oikeus periä kaikilta kuuluisalle paikalle ainakin moottoriajoneuvoilla saapuvilta maksuja. Juridisen pähkäilyn vuoksi välillä kovia maksuja on peritty, välillä ei.

Kiistan toisella puolella ovat olleet näkyvimmin Nordkappin kunta sekä norjalaista retkeily- ja ulkoiluväkeä edustava Norsk Friluftsliv -kattojärjestö, joka kertoo työskennelleensä Nordkapp-tapauksen parissa jo yli 30 vuotta.

Tilanne selväksi, ehkä

Nyt asiasta on saatu hovioikeuden päätös, jossa voittajina olivat kunta ja Norsk Friluftsliv – sekä matkailijat. Hovioikeus päätti pitää voimassa käräjäoikeuden tuomion, jonka mukaan hotelliketju ei saa periä pysäköintimaksuja Nordkappin suositun kohteen vierailijoilta ilman kunnan lupaa.

Lisäksi tuomio vahvistaa, että koko Nordkappin jyrkänteen päällä oleva alue maapallopatsaan vieressä oleva alue mukaan lukien on ulkoilulain mukaisesti kaikille avointa maata.

Nordkappin kunta kertoo lyhyesti sivustollaan olevansa tyytyväinen ja helpottunut oikeuden päätöksestä, mutta toistaiseksi pidättyvänsä enemmistä lausunnoista tapauksesta – siihen asti kunnes on selvää, aikooko Scandic vielä valittaa tuomiosta.

Nordkappin kunnan vierailluin paikka on nyt oikeuden päätöksellä ensisijaisesti kaikille vapaata ulkoilualuetta eikä yritysaluetta, jossa päästäisiin aivan vapaasti rahastamaan matkailijoita. Kuva: Norsk Friluftsliv/ Wanda Nordstrøm

Lähteet: Norsk Friluftsliv, Nordkappin kunta