En liten familjs önskan blir verklighet

I maj månad övergav Palo-ojas familj sin bostad och började ett äventyr i Europa med sin egen husbil, Palanssi.

Familjen Palo-oja, Vivian (27 ), Peter (28 ) och Berta ( 1 år och 9 månader) fick sin dröm uppfylld genom att bygga sig en husbil av en gammal ambulans. Sommaren tillbringade familjen i Europa, boende i sin husbil.

På förhand fordrades verkligen mycket planeringsarbete. väljande av material var verkligen svårt. Enda saken, som vi sparade av föregående inredning, var sittdynorna.

Föräldrarnas ”sovrum” är i bilens bakända, ungefär 70 cm från golvet. Under sängen blev sålunda passligt med förvaringsutrymme. Bädden beslöt vi placera tvärsöver i bakändan.

Bertas näste , bädd och klädförvaring, är under vår bädd. Hon har också där sitthöjd. Stora sängens längd är endast 170 cm, men där sov man riktigt bra. Det är också möjligt att bredda sängen till 180 cm, men det kändes i början för arbetssamt.

Som värme i bilen använder vi en Webasto, som endast var i användning några regniga dagar främst för att torka kläderna. Fordonets elektrisitet kommer från en solpanel monterad på taket. I köket byggde vi en vattenpost , så att vi fick vatten direkt från kran. Fordonet är utrustad med två 20 liters vatten behållare, en för driksvatten och en för gråvattnet. Vi söker alltid platser för fyllande av vatten och tömning av grå-vattnet.

Palanssi är utrustad med två 90 watts solpaneler och som batterier har vi två stycken 160 ampertimmars AGM – batterier.

Solelektrisiteten räkte till allt, som behövdes. Före resan planerade kopplade vi att ansluta batterierna med en laddningsrelä till bilens ackumulator, men det blev i brådskan ogjort. Och inte behövde vi det heller , berättar Palo-ojas.

Text: Miia Manner och Pirjo Rättyä
Bild: Vivian och Peter Palo-oja
Översättning: Olof Bussman