Fem tusen kilometer i kenguruns land

Finsk familj som fem gånger besökt Australien, körde över kontinenten med husbil.

Tavastehusboarna Karoliina och Mikko Mäki-Kuutti blev förtjusta i Australien på sin bröllopsresa år 2007. Därefter har de ännu rest fyra gånger på nytt med sina söner Kalle och Ville.

– Vi blev så förtjusta i Australien. Fina landskap och varmt väder. Människorna trivs ute, är väldigt vänliga och hälsar även på okända personer, berättar Karoliina.

Efter Perth, Melbourne och Sydney ville familjen som omväxling se något annat som miljonstäder, hälften av följande resas – tre veckor – beslöt vi att göra med husbil.

Resans koordinering påbörjades redan i Finland. Utbudet av fordon var rikligt, men vårt val blev i prisnivåns mellanskikt. Veckopriset var ungefär 1 600 Australiska dollar eller ungefär 1 000 euro.

– Små uthyrningsfirmor var förmånligare, men de ger inte tillstånd att lämna bilen på andra sidan av kontinenten. En stor uthyrningsfirma godkänner detta för en tilläggsavgift på 250 dollar (ca 160 euro) berättar Karoliina.

Innan resan beställde Mäki-Kuutis Australia Nationwide Caravan Parks guide, som har lägerområdena enligt delstaterna.

Tusentals kilometer

Från Finland flög sällskapet till delstaten Victoria, Melbourne i början av december. Från Melbourne styrdes riktningen mot delstaten Adelaide i Södra-Australien. Efter Adelaide fortsatte resan till Barossas vindistrikt och därifrån till Port Augusta innan det enormt långa Nullarbors slättlandskap.

Efter Nullarbors överfart krokade sällskapet till Esperance vid sydkusten och därifrån norrut till gruvstaden Kalgoorlie. Lägerområden finns rikligt inom varje delstat i Australien.

– Naturen är där kraftigt närvarande. Människorna reser mycket och samlas på stränderna, berättar Mikko.

Slutligen samlas det femtusen kilometer på mätaren.

– I Australien är det utrymme att vara och röra på sig. Vi uppehöll oss i Perth ännu tre veckor till, julen medräknad, berättar Karoliina.

Enligt pojkarna var skating det bästa under resan, för ramper finns här och där. Dessutom besökte familjen vattenparker samt surfade.

Mäki-Kuutis började direkt planera följande caravanresa, för i Australien finns ännu mycket sevärdheter att upptäcka.

Hela artikeln är publicerat i Caravan-tidningen 3/2019.

Text: Pauli Salokangas
B
ilder: Mäki-Kuuttis familjealbum
Översättning: Olof Bussman