Man, Kvinna och Hund – ett år i bilen, Passlig hemtrakt söks

Pentti Väistö och Tuula Koponen startade sin resa i augusti 2016.

Deras tanke var att söka ett hem som hålls på plats någonstans i Europa. I Finland hade de sålt all sin fasta egendom. Ett år har gått men fortfarande bor de i sin husbil.

Då man lever i en husbil där allt är inom räckhåll, behövliga kläder, saker och maten på sina platser har man ingen lust att söndra den harmonin.

Under sommaren var de ett par månader i Finland men bodde fortsättningsvis i bilen

De har blivit erbjudna stadig bostad både här och där. Hyrorna man begärt har inte heller varit omöjliga. I Grekland skulle de fått ett egnahemshus för 300 euro, ett litet hus i Montenegro för samma pris, en tvårums lägenhet med utsikt till Adriatiska havet i Montenegro för 200 euro och en trerummare i Kroatien för 300 euros månadshyra.

På alla dessa platser kunde man slå sig ner om man skulle vilja ha en lugn och behaglig boendemiljö. Men de har inte nappat ännu. Ungern fascinerar paret fortsättningsvis.

Ett år har gått. Det andra har börjat. Man, Kvinna och Hund fortsätter sitt alleuropeiska liv. Gränserna suddas ut, känslan av att vara utomlands försvinner. Europa förändras till en helhet fast den är mångsidig.

Text och bild Pentti Väistö och Tuula Koponen
Översättning Arto Ranta