På besök hos grannarna

På två veckor hinner man inte långt.

Planerna skönjades till en fyra länders rutt: med båt från Nådendal till Kapellskär, därifrån till Mellan Sverige och via Oslo för att cykla på Sveriges underbara västkust, vandrande i Tivedens nationalpark som är mellan Vänern och Vättern, med båt från Nynäshamn till Venspils i Lettland på strandsemester, och som sista etapp båtresan från Tallin till hemlandet.

Lite kilometrar, tre sköna båtresor och ett många sevärdheter. Vi besöker Sigtuna och Karlstad. Och när vi dessutom tittat på hur Vänerns stränder ser ut styr vi mot Oslo. I början av resan följer vår rutt Vänerns nordvästra strand där vi en några gånger ser ljuvliga vyer över träsklandskapet.

I Oslo tar vi hjälp av navigatorn för att komma till gästhamnen, där sinns stellplatser för husbilar. Det finns också riktiga lägerområden i Oslo, men de är längre bort från centrum. Från gästhamnen är det kort att cykla till Oslo centrum.

Röda granit kusten och med båt till Lettland

Från Oslo kör vi motorvägen söderut mot Sveriges västkust, som vi planerade att bekanta oss med. Vi kör bort från motorvägen och kör med små vägar mot kusten. Efter småstaden Strömstad kommer vi till Bjälveröds familjecamping.

Följande dags mål är småstaden Smögen, som sommartid är ett rekommenderat semestermål. Därefter fortsätter vår resa till Lysekil, och efter det tar vi riktning på Bokenäs färjan och svänger efter en kort sjöfärd med en liten väg söderut. Vi snurrar i de idylliska strandbyarna Fiskebäck och Grundsund.

I inlandet av Sverige är vårt mål Borås. Borås är en trevlig plats för barnfamiljer, för bredvid lägerområdet finns en utmärkt bra djurpark och simplats.

Den sista delen av Sverige rundan är framför, vi svänger från Vätterns nordliga del mot sydväst, för vi har inte ännu planer att återvända hem. Den sista delen av grannrundan är att ta en förmånlig båtresa från Nynäshamn till Ventspils i Lettland. Där väntar en två dagars strandsemester.

Text och bild: Pekka Heinonen
Översättning: Olof Bussman