Sammanfattning över Caravan-tidningen 2/2024

Försäljningen av fritidsfordon sjönk år 2023

År 2023 var ett besvärligt år i hela Europa för försäljning av fritidsfordon. Statistiken för den första registreringen av fritidsfordon visade i huvudsak negativa siffror. I Finland blev samma år 1 792 fabrikstillverkade fritidsfordon registrerade för första gången, vilket visar en nedgång på sju procent.

Nyregistrerade husbilar registrerades 1 376 st av vilka 1 078 st var fabrikstillverkade husbilar som registrerades för första gången. Det visar ett litet nedfall till året innan. Brändet Sunlight var det mest populära husbilsmärket. Medan den mest populära tillverkaren av husvagn var Hobby. Det registrerades 714 nya husvagnar, och antalet sjönk med mer än 11 procent.

Den nya Karoo husvagnen utvecklas i Finland

Karoo oy från Jyväskylä har utvecklat en ny husvagn som skall introduceras på världsmarknaden. Lätt och smidig med ett mindre vindmotstånd gör att vagnen urskiljer sig från de andra husvagnstillverkarna. Uppvärmningen av vatten och det utdragbara köket funkar med gas. Själva uppvärmningen av vagnen funkar också med gas, året om. Karoo har som mål att få en färdig prototyp av vagnen med på Caravan Salon mässan i Dusseldorf nu till hösten.

Helsingfors mässan fortsätter i samband med Resemässan

Nästan tiotusen personer besökte Caravanmässan som ordnades i Helsingfors i januari. Matkailuajoneuvotuojat rf och Helsingfors Mässcentrum har tillsamman kommit överens om att fortsätta evenemanget också åren 2025-2027. Aktörerna har redan i närmare tjugo års tid tillsammans ordnat Caravanmässan. Fortsättningsvis kommer mässan att ordnas i samband med resemässan.

Vankkurihymiö är ett tecken på en kvalitativ campingplats

Husvagnens glada smiley (Vankkurihymiö) är av SF-Caravan rf utvecklad kvalitetssystem. Dess mening är att förbättra nivån på campingplatsens säkerhet, skötsel och administration. I skrivande stund finns det 28 st områden som är Vankkurihymiö kvalificerade. Av dem finns 27 st på områden som hör till SF-Caravan. Certifikatet är i kraft tre år i taget, och är baserat på en granskning av området.

Tavastehus står värd för SF-Caravan rf:s föreningsmöte

SF-Caravan rf:s festliga föreningsmöte ordnas den 18 maj i Tavastehus på Verkatehdas. Det att man samtidigt firar föreningens 60 år gör mötet extra festligt. Under mötet väljer man in nya styrelsemedlemmar för åren 2024-27. I turen att avgå är denna gång är styrelsemedlemmarna Peter Lord, Irmeli Valve och Veikko Vuorialho, vars platser nu Lord, Valve, Marko Ketvel, Jarmo Kivinen, Pertti Sarkkinen och Timo Tarvainen strävar efter.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *