Sammanfattning över Caravan-tidningen 4/2022

Bokningsplattformar tävlar över caravanare och campingplatser

I Finland är det många digitala plattformar som tävlar över caravanare och olika campingplatsers gunst. De är de finska plattformarna BestCamp.com, Matkaparkki.com och Leirintäportti samt den svenska Campcation.se och Acamp.com. Funktionerna kan variera men gemensamt för dem alla är att de listar olika campingplatser och ställplatser var det är möjligt att boka plats och betala för sin husbil eller husvagn.

Också Leirintaopas.fi, som tidningen Caravan upprätthåller, möjliggör under sommaren bokning till destinationer från BestCamp-plattformen.

Suomen leirintäalueyhdistys ry dvs Finlands campingförening rf påminner platserna att trots att de har liknande funktioner, har en bokningsplattform en annan betydelse än ett bokningssystem. Detta trots att de också delvis erbjuder funktioner som påminner om varandra.

Automat tömmer gråvatten vid nya servicepunkter

De nya BestPoint-servicepunkternas automater, som är avsedda att finnas i anslutning till bensinstationer och ställplatser, byggs nu upp till ett nätverk som småningom skall omfatta hela Europa. Automaten innefattar tömning av den kemiska wc:n och gråvatten samt påfyllning av färskvatten. Automaten är utvecklad av BestPark Oy, kända för sitt koncept av ställplatser.

Du kan i förväg boka och betala ditt BestPoint besök genom BestPark-bokningssystemet. Bokningen görs på nätet eller alternativt på mobilen. Du får tillgång till din inbokade service genom att aktivera en kod. Finlands första servicepunkter är redan i bruk på de av BestParks ställplatser som har öppnat upp redan under försommaren.

NCT bjuder till festival vid hopptornen i Falun

Den inkommande sommarens Nordiska Camping träff, alltså Nordisk Camping Festival, ordas i år i den Svenska världsarvsstaden Falun den 6-10 juli. Svenskarna satsar som bekant på trevlig samvaro och underhållning. Under kvällarna utlovas det livemusik och lördagkväll bjuder dessutom upp till dans. Det tävlas också i Caramba, dvs skicklighet av att köra och behärska husvagn. För barnen ordnas disco och annat trevligt program.

Caravan Show mässan ordnades i Åbo efter en paus på tre år

Efter en paus på tre år ordades den traditionella Caravan Show-mässan i Åbo mässcentrum, i år tillsammans med 5 800 besökare. Både arrangören och utställarna upplevde den allmänna stämningen som positiv och mässan var också i kommersiell mening framgångsrik. För programmet på mässan ansvarade SF-Caravan ry och för träffen stod SF-Caravan Turku ry värd. I träffen deltog ca 350 enheter.

Utmärkelsen för bästa område för år 2021 gick till Peräseinäjoki SF-Caravan Kalajärvi och Camping Sysmä. Utmärkelsen Årets bästa område har tilldelats sedan år 1984, och från år 1994 så att den givits inte bara till en av SF-Caravan ry:s medlemsföreningar, utan också till ett så kallat allmänt område.

Under juni och augusti månad är hyran för husbilar och campingfordon som dyrast

Hyran för campingfordon är dyrast under sommarmånaderna i juni och augusti. Priset kan närapå fördubblats under den hektiska sommarsäsongen. I motsats till priserna under försommaren och hösten som är betydligt skäligare. När hyran för en husbil för en vecka under försommaren rör sig kring tusenlappen, närmar sig den under juni redan två tusen euro.

Bilens storlekskategori har direkt betydelse för veckohyran, då hyran för en vecka för en plåtis under högsäsong är ca 1100–1300 euro, medan priserna offseason rör sig mellan 700–900 euro. Hyresutgifter för en husvagn under sommaren rör sig kring 700–800 euro. De mindre aktörerna använder sig ofta av en veckohyra medan större aktörer har egna hyrespriser.

Följ Skärgårdens ringväg ut till världens vackraste skärgård

Skärgårdens ringväg hör till en av världens mest kända resrutt. Rutten lockar varje år tiotusentals resenärer ut på ett äventyr till den vackraste av skärgårdar. Den ca 250 km långa leden är utmärkt med tydlig skyltning. Rutten tar sin början vid trappan av Åbo domkyrka varifrån den fortsätter mot Pargas i söder eller alternativt kan man välja vägen mot nordväst, mot Nådendal och Gustavs. Under resan längs ringvägen hittar du många härliga ställen att besöka. Också alla campingområden vid leden är av hög kvalite.

Förbundsmötet för SF-Caravan ry hölls i Vuokatti

Förbundsmötet för SF-Caravan ry ordnades i maj i Sotkamo, Vuokatti på Holiday Club Katinkulta. Av 79 medlemsföreningar var 49 representerade.

På grund av ett stigande antal medlemmar visade förbundets ekonomi på ett närapå 270 000 euros överskott. Medlen riktas till fonden för utveckling av camping turism liksom till förbundets fond för planering av den kommande 60-årsjubileumsfesten år 2024. Förbundsmötet godkände handlingsplanen för året 2023, där det av föreningen ägda mediebolagets publicering av Caravan-tidningen minskas från 6 till 5 gånger i året. På föreningens kontor förnyas modellen för administration så till vida att ingen efterföljare väljs till verksamhetsledaren som nästa år går i pension. I stället åtar sig förbundets egen ledningsgrupp att i framtiden leda den operativa verksamheten.

I styrelse valet blev Hanna Jokinen, Pirjo Kuisma och som ett nytt namn Aulis Nevalainen, invalda för en ny treårsperiod. Erkännanden för de aktiva inom förbundet och dess medlemsföreningar delades ut. Den Åbobördiga Lauri Nieminen fick motta SF-Caravans pris för sitt livsverk. Armi Ylikorpi blev vald till Årets caravanare medan titeln Årets förening 2021 gick till SF-Caravan Hyvinkään seutu ry.

Översättning: Annika Blåfield