Hyytävää itätuulta

Caravan-lehden pääkirjoitus 3/2022

Caravan-lehti on perusluonteeltaan epäpoliittinen hyvän mielen harraste- ja matkailulehti, jossa tarvitsee ani harvoin kirjoittaa kurjista asioista. Voimme yleensä huoletta keskittyä karavaanielämän valopuoliin kuten elämyksiin, joita tuottavat esimerkiksi eri kansallisuuksia ja kulttuureja edustavien ihmisten kohtaaminen. Parhaimmillaan vuorovaikutus murtaa ennakkoluuloja, avartaa maailmankuvaa sekä lisää sivistystä, empatiaa ja yhteisymmärrystä – usein jopa kielimuurista huolimatta.

Työskentelin vuosituhannen vaihteessa nuorisovaihdon kautta kolme kesää vesihuvipuistossa Yhdysvalloissa. Meitä uimavalvojia oli useista eri maista – yksi venäläinenkin. Nikitan kanssa juttu luisti englanniksi, mutta vasta ”ruki ver, russki soldat” -lohkaisuni räjäytti pankin. Riskiveto, mutta lopun kesää sälli täräytti aina kohdatessamme ”ruki ver, finski soldat”, eikä mitenkään ivallisesti vaan sydämellisellä hilpeydellä.

Caravan-lehden 56-vuotisen historian aikana valtioita on Euroopassa kaatunut, uusia syntynyt ja karttoja piirrelty uusiksi. Samaan aikaan täällä pohjan perukoilla, vakaassa ja tervehenkisessä yhteiskunnassamme, on ollut onneksi rauhallista. Tämä kevät sai suomalaiset kuitenkin varuilleen, kun suuri naapurimaa osoitti arvaamattomuutensa, emmekä mekään voi aihetta lehdessä täysin sivuuttaa.

Euroopassa Suomea kavahdetaan matkakohteena, koska kartalla sijoitumme aivan raivotautiin sairastuneen karhun viereen.

Tähän mennessä olemme julkaisseet Neuvostoliittoon ja Venäjälle suuntautuneista karavaanimatkoista ehkä kymmenisen artikkelia. Määrä on vaatimaton, koska idän suunta ei ole juuri houkutellut kuin jännitystä etsineitä seikkailijoita. Venäjältä puuttuu leirintämatkailuun tarkoitettu infrastruktuuri, mutta myös esimerkiksi turvattomuuteen liittyvät ennakkoluulot elävät sitkeässä. Tosin niitä maa on julmalla ja perusteettomalla hyökkäyksellään Ukrainaan valitettavasti vain vahvistanut.

Tästä syystä Caravan-lehti jäädyttää loputkin Venäjän matkailua käsittelevät sisällöt siihen asti, kunnes maa alkaa tehdä tiliä historiansa kanssa ja kääntyy uskottavan demokratiakehityksen tielle. Lisäksi julkaisimme painetun lehden (4/2021) Niin kaunis Kiova -jutun myös verkkojulkaisussamme solidaarisuuden osoituksena Ukrainaa kohtaan. Yhteistyö Venäjän toimia pönkittävän huoltoasemaketjun kanssa jo päättyikin.

Suomeen jää nyt turisteja tulematta sekä idästä että lännestä. Vielä toissa vuonna esimerkiksi Rukan kevätrinteillä kuuli venäjää siellä täällä, mutta tänä vuonna ei enää lainkaan. Euroopassa Suomea kavahdetaan matkakohteena, koska kartalla sijoitumme aivan raivotautiin sairastuneen karhun viereen. Karavaanareita puolestaan kirpaisee se, että polttoaineen hinta on ampaissut nousuun. Lieveilmiöt ovat kuitenkin pieni paha siihen nähden, millaisen hinnan Ukraina vapaudestaan maksaa.

Pauli Salokangas
päätoimittaja

P.S. Turussa järjestetään Caravan Show pitkästä aikaa. Tulkaahan messuille!