Leirintämatkailu monipuolistuu

Caravan-lehden pääkirjoitus 4/2023

Tätäkin syksyä tahdittavat Euroopan ja Suomen suurimmat caravan-messut. Caravan Salon houkutteli Düsseldorfiin pyöreästi neljännesmiljoona vierailijaa, ja pian on luvassa häppeninkiä myös Lahdessa. Koostimme 62. kertaa järjestetyn Saksan megatapahtuman kuulumisia sivuille 22–27.

Alan trendeissä näkyy kaikkinainen monipuolistuminen, kun sekä karavaanareille että ilman ajoneuvoa liikkuville kehitellään uusia tuotteita ja palveluita. Suuri osa leirintämatkailun ystävistä viihtyy toki edelleen parhaiten matkailuautossa tai -vaunussa. Niillä riittää yhä kysyntää, vaikka inflaatio sekä korkojen nousu koettelevat kuluttajien yleistä luottamusta ja talouttakin. Niin uusien kuin käytettyjenkin ajoneuvojen hinnat ovat nousseet samalla, kun valmistajat kärsivät osaajapulasta ja alihankkijoiden tuotantovaikeuksista.

Karavaanareiden määrä Suomessa on kasvanut tasaisesti vuosikaudet. Esimerkiksi matkailuautojen tiheys on meillä Euroopan suurin, ja matkailuajoneuvoja on rekisterissä yli 130 000 eli enemmän kuin koskaan. Tehdasvalmisteisten reissukotien ohella etenkin nuoret ikäluokat matkailevat itse nikkaroimillaan retkipakuilla. Vanlife-elämä on nyt trendikästä.

Alan trendeissä näkyy kaikkinainen monipuolistuminen, kun sekä karavaanareille että ilman ajoneuvoa liikkuville kehitellään uutta.

Ajoneuvojen monipuolisuus, kaikki tekniikka, varustelu ja mukavuus kehittyvät jatkuvasti, ja uudenlaisia asiakasryhmiä ja käyttötapoja syntyy. Asumuksissa löytyy tilavaa, kompaktia, vedettävää, ajettavaa, pystytettävää, ylellistä, karumpaa ja kaikkea näiden väliltä – ja tietysti kaikkiin tarpeisiin, kuten vapaa-ajan rentoutumiseen ja harrastuksiin, työkäyttöön tai jopa ympärivuotiseen asumiseen.

Omavaraisuus lisääntyy, konseptit kehittyvät, materiaalit kevenevät ja sähköisyys yleistyy. Kepeitä vaunuja vedetään jo sähköautoilla – ja ehkäpä vielä yleistyvät sellaisetkin vaunut, jotka syöttävät virtaa vetoautolle. Etäohjauksella voi ohjata ja seurata monia ajoneuvojen toimintoja kauempaakin. Suosiotaan kasvattavien nostokattojen seinärakenteisiin kehitellään mielenkiintoisia innovaatioita myös kylmiin oloihin. Ulkovärityskin saa olla nykyään ilahduttavasti jotain muuta kuin vaalea.

Perinteisten matkailuajoneuvojen lisäksi oman lukunsa muodostavat erikoisemmat ratkaisut ja monikäyttöajoneuvot. Tarjolla on esimerkiksi mini- ja kevytvaunuja, erilaisia telttaratkaisuja vaikkapa auton katolle tai jatkeeksi sekä erityisiä retkeilymoduuleja auton rungon sisälle tai ulkopuolelle. Erikoisuuksia nähtiin Saksassa ja tuotaneen myös Lahteen.

Tässä lehdessä kerromme myös kotimaisista mökkivaunuista sekä glampingin eli luksusretkeilyn yleistymisestä. Leirintämatkailu saa vuosi vuodelta kiehtovampia muotoja ja tarjoaa yhä useammalle mieleisen tavan virkistäytyä, etsiä elämyksiä ja lisätä omaa hyvinvointia.

Pauli Salokangas
päätoimittaja

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *