Monta syytä juhlaan

Caravan-lehden pääkirjoitus 6/2017

Joulukuun kuudentena Suomi-neito hymyilee salamavalojen räiskeessä kuin vastavalittu missi, vapautuneesti, vailla huolta ja murhetta. Satavuotisjuhlan kunniaksi Maamme-laulu kajahtaa ilmoille niin ponnekkaasti, että naapurissa Vladimir Vladimirovitš ja Carl XVI Gustav höristävät korviaan. Kansakunnan kiperimpinä aikoina siniristilippu on liehunut joskus puolitangossakin, mutta vuonna 2017 olemme kansainvälisten vertailujen mukaan yksi maailman onnellisimmista kansoista.

Itsenäisyyspäivän ilonpitoon liittyvät myös karavaanarit, vaikka kalusto lepäisi jo talviteloilla. Ilta-Sanomat julkaisi juhlavuoden alussa artikkelin, jossa listataan sata syytä suomalaiselle olla ylpeä kotimaastaan. Moni luetelluista seikoista koskettaa niin läheisesti myös matkailuajoneuvolla liikkuvaa väestönosaa, että muutama niistä ansaitsee tulla mainituksi.

Suomessa on kolmanneksi eniten tilaa ihmistä kohti Euroopassa, mikä on tiiviisti asutetussa maanosassa ja ylikansoittuneessa maailmassa itsestäänselvyys vain meille itsellemme. Täällä on Euroopan eniten metsää, jossa viihtyy myös moni luonnonystäväksi tunnustautuva karavaanari. Suomussalmen Hossaan on perustettu satavuotisjuhlan kunniaksi Suomen 40. kansallispuisto, jonka maisemaa SF-Caravanin seuraava puheenjohtajakin yltyi ylistämään (sivut 92-93).

IS:n lista etenee jokamiehenoikeuksiin, jotka sallivat karavaanareiden yöpyä esimerkiksi väsymyksen iskiessä miltei missä tahansa (sivut 8-9). Suomea pidetään yhteiskuntajärjestykseltään maailman vakaimpana valtiona, joten tien päällä saa ja uskaltaa yöpyä leirintäalueen ulkopuolellakin. Valittujen Palojen rahapussitestin mukaan Helsinki on maailman rehellisin kaupunki, joten voroa ei tarvitse varoa kuten muualla. Suomalaisten luottamus poliisiin on kolmanneksi suurinta Euroopassa. Aiheettomia sakkoja ei voi eikä tarvitse kuitata pimeästi – toisin kuin lukuisten tarinoiden mukaan ulkomailla, melko lähelläkin.

Kaikkialla Suomessa hanasta tulee juomakelpoista vettä, jolla matkailuajoneuvon vesisäiliöt voi huoletta täyttää. Täällä on 187 888 yli viiden aarin suuruista järveä. Lomamme ovat verrattain pitkät, mikä suo karavaanarille mahdollisuuksia harrastuksesta nauttimiseen ja henkiseen virkistäytymiseen. Ulkomaalaiset matkailijat arvostavat maan kauneutta, puhtautta ja rauhallisuutta, mikä houkuttelee heitä kantamaan rahojaan enenevissä määrin meille.

Kauniiksi lopuksi Caravan-lehti voi iloita sananvapaudesta. Median vapautta mittaavassa vertailussa Suomi komeilee aivan kärkisijoilla koko maailmassa. Paljon onnea, rakas kotimaa!

Pauli Salokangas
päätoimittaja