Äänestys: vuosisadan liikenneteko ja liikennevaikuttaja

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunnaiksi valitaan kansanäänestyksellä sekä Vuosisadan Liikenneteko että Vuosisadan Liikennevaikuttaja.

Suomalaiskeksinnöt heijastin ja talvirengas sekä Georg Malmsténin säveltämä Lasten liikennelaulu ovat ehdolla Vuosisadan Liikenneteoksi yhdessä kahdeksan muun kandidaatin kanssa. Joukossa on myös koulutus- ja valvontahankkeita, valistusta sekä väyläratkaisuja.

Vuosisadan Liikenneteko -ehdokkaat ovat jalankulkijan heijastin, Jos otat, et aja -kampanja, kypärän käyttö liikenteessä, kävely- ja pyöräteiden rakentaminen, Lasten liikennelaulu, moottoriteiden rakentaminen, nopeusrajoitusten käyttöönotto, poliisin liikennevalvonta, suomalainen liikennekoulutus, talvirenkaiden kehittäminen sekä turvavöiden ja -istuinten käyttö.

Urkista Enskaan

Vuosisadan Liikennevaikuttaja -ehdokkaat ovat suomalaisen liikenneturvallisuuden pitkäaikaisia puolestapuhujia. Ehdokkaat ovat presidentti Urho Kekkonen (1900–1985), televisiosta tutut liikennevalistajat Ensio ”Enska” Itkonen (1926–2010), Hannu Karpo (s. 1942) ja Veikko Pajunen (1936–2016) sekä radioaalloilla tiellä liikkujia opastaneet Esko Riihelä (1939–2017) ja Pertti Salovaara (s. 1970).

Valinnat tekee kansa, ja voittajat julkistetaan 13. joulukuuta Helsingin Messukeskuksessa järjestettävässä Auto- ja Liikennegaalassa, joka on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Vuosisadan Liikenneteko -hankkeen yleisöäänestykseen osallistujat haastetaan liputtamaan turvallisemman liikenteen puolesta lataamalla maksuton Viiden Tähden Kuljettaja -kortti. Kaikkien kortin ladanneiden kesken arvotaan Ford Fiesta -henkilöauto, jonka voittaja ratkeaa gaalassa.

Äänestykset tapahtuvat Vuosisadan Liikenneteko -sivustolta, jolta löytyy myös tarkempaa tietoa ehdokkaista.