Älä jätä akkua pakkaseen!

Matkailuajoneuvon akun oikeanlainen talvisäilytys ja huolto säästävät sekä ikäviltä yllätyksiltä että rahanmenolta.

Pidemmän aikaa poissa käytöstä oleva akku saattaa huoltamattomana rikkoutua ennen aikojaan, mikä on haitallista sekä ympäristölle että omalle lompakolle.

– Siitä, kuinka monta vapaa-ajanakkua rikkoutuu turhaan joka talvi, ei ole tarkkoja lukuja siitä. Kevään kynnyksellä löytyy kuitenkin aina asiakkaita, jotka ottavat yhteyttä, koska heidän veneensä tai muun vapaa-ajan ajoneuvonsa akku on tyhjentynyt säilytyksessä. Lähempi tarkistus osoittaa lähes aina, että akku on unohtunut talveksi ajoneuvoon, sanoo Exide Technologies Nordenin markkinointipäällikkö Tor Enlid.

Maailmanlaajuisesti toimiva Exide Technologies valmistaa ja toimittaa lyijyakkuja muun muassa matkailuajoneuvoihin, veneisiin ja moottoripyöriin.

Vapaa-ajanajoneuvojen ja pienkoneiden akut kestävät monia vuosia, jos akkua käytetään ja huolletaan oikein. Kaikissa akuissa on tietty itsepurkautuminen, mikä laskee akun lepojännitettä. Jos lepojännite laskee alle 12,4 voltin, akku on varattava. Tyhjäksi purkautunut akku voi myös jäätyä ja rikkoutua normaaleissa talvilämpötiloissa. Osittain varatussa akussa on vaarana sulfatoituminen, mikä alentaa akun kapasiteettia.

– Taloudellisten menetysten lisäksi on todella ikävää, että ensimmäinen matka saattaa mennä mönkään, koska akku ei toimi. Akkuongelmat ovat vältettävissä muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä, muistuttaa Enlid.

Vinkkejä akun talvisäilytykseen

  • kytke ajoneuvon pidemmän seisontajakson ajaksi akku irti ajoneuvon sähköjärjestelmästä
  • pyyhi akku rievulla, pidä se puhtaana, ja rasvaa akkunavat oksidoitumisriskin pienentämiseksi
  • varaa akku täyteen ennen talvisäilytystä
  • säilytä akku kuivassa ja viileässä – mutta ei miinusasteissa – paikassa; mitä alhaisempi lämpötila on, sitä pienempi on akun itsepurkautuminen
  • hanki hyvä lämpötilakompensoitu ylläpitolaturi ja ylläpitovaraa akku pari kertaa talven aikana; käytä juuri kyseiselle akulle sopivaa laturityyppiä