Autoliitolta 320-sivuinen automatkailijan Eurooppa-opas

Autoliitto on julkaissut uuden Autoillen Euroopassa -kirjan. Kirjassa on runsaasti erityisesti automatkailijan kannalta tärkeää tietoa 35 Euroopan maasta sekä vinkkejä mielenkiintoisista nähtävyyksistä.

Nykyisin joka toinen vuosi julkaistavasta Autoillen Euroopassa -kirjasta ilmestyi Matkamessujen aikaan jo 48. painos. Ensimmäinen Eurooppaan suuntaaville automatkailijoille tarkoitettu opas ilmestyi vuonna 1963. Tuosta ajasta automatkailun kohdemaat sekä eri maiden säännöt ja määräykset ovat muuttuneet melkoisesti. Uusin Autoillen Euroopassa -kirja onkin kaikkien aikojen paksuin: uudessa oppaassa on peräti 320 sivua.

Uutuusoppaassa on mukana 35 Autoliiton matkailututkimusten mukaan eniten suomalaisia kiinnostavaa maata, joista on entistä enemmän tietoa. Uusina maakohtaisina aiheina annetaan muun muassa matkailijan turvavinkkejä, esitellään polkupyöräilijöitä koskevia määräyksiä sekä tarjotaan julkiseen liikenteeseen liittyvää tietoa.

Aiemmista kirjoistakin tutut perustiedot, kuten moottoritiemaksut, ympäristövyöhykkeet, auton pakolliset varusteet ja muut olennaiset asiat käydään seikkaperäisesti läpi.

– Jos ei ole lainkaan perehtynyt eri maiden sääntöihin ja määräyksiin, saattaa tulla ikäviä yllätyksiä. Maksamattomat moottoritiemaksut, kielletyille vyöhykkeille ajaminen tai vaikka jonkun varusteen puuttuminen autosta voi tulla kalliiksi, vaikka virhe perustuisikin vilpittömään tietämättömyyteen. Autoillen Euroopassa -kirja auttaa välttämään näitä sudenkuoppia, kertoo Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen.

Autoliiton uudessa Autoille Euroopassa -kirjassa on peräti 320 sivua.

Navigaattoreiden ja kojelautakameroiden yleistymisen takia kirjassa käsitellään myös niihin liittyviä määräyksiä. Esimerkiksi jatkuvasti tallentavan kojelautakameran käyttö on Itävallassa 10 000 euron sakon uhalla kielletty. Navigaattoreiden kiinteistä nopeusvalvontakameroista varoittavaa ominaisuutta on puolestaan laitonta käyttää muun muassa Saksassa ja Ranskassa.

Maakohtaisten tietojen lisäksi Autoillen Euroopassa -kirjassa annetaan ohjeita matkaan valmistautumiseen, auton kuormaamiseen sekä autonvuokraukseen. Matkailuajoneuvoilla liikkuville ja moottoripyöräilijöille on omat vinkkinsä, minkä lisäksi kirjassa on viisi erilaista reittiehdotusta nähtävyyksineen.

Autoillen Euroopassa -kirjan hinta on 37 euroa (Autoliiton ja SF-Caravanin jäsenille 29 euroa).

Kirjaa myydään muun muassa Autoliiton toimipisteissä ja AL-kaupassa.