Best-Caravan hyvittää matkailuautojen hiilidioksidipäästöjä metsänistutuksilla

Best-Caravan osallistuu ilmastotalkoisiin istuttamalla metsää niin paljon, että sen myymien matkailuautojen käytöstä aiheutuvat hiilijalanjäljet kompensoituvat.

– Lupaamme kompensoida myymiemme matkailuautojen päästöjen tuottaman hiilijalanjäljen istuttamalla vastaavan määrän metsää hiilinieluksi. Lupauksen toteuttavat Best-Caravanin kanssa yhteistyössä Suomen 4H-liitto, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Metsänhoitoyhdistykset, taustoittaa Best-Caravanin markkinointipäällikkö Tuomas Salminen.

Markkinointipäällikkö Tuomas Salminen kertoi Best-Caravanin järjestämän matkailun ilmastonvaikutuspaneelin yleisölle Best-Caravanin uudesta projektista.

Matkailun ympäristöystävällisyys on noussut keskustelunaiheeksi ja eri matkustusmuotojen vaikutusta ilmastonmuutokseen vertaillaan. Varsinkin nuorempi sukupolvi tekee valintoja ympäristön huomioiden. Matkailuautoilu kiehtoo, niin matkailijoita, kuin eri alojen harrastajiakin. Jo nykyisellään matkailuautoilu on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin esimerkiksi lentäminen. Best-Caravanin lupaus hyvittää heiltä ostetun matkailuautolla ajettujen kilometrien aiheuttama hiilijalanjälki tekee vastuullisen matkailijan valinnasta helpon.

Nuoret ilmastotöissä -hanke

– Tämä on uusi avaus ilmastonmuutoksen torjumiseksi, ja haastamme mukaan myös muut toimijat – konsepti on nyt valmiina, kertoo Best-Caravanin toimitusjohtaja Lasse Sorvari.

– Meitä Best-Caravanilla innostaa erityisesti se, että tämä hanke tarjoaa kymmenille nuorille taimien istutustyötä. Nuoret pääsevät tutustumaan työelämään ja voivat ansaita omaa rahaa. Metsää istutetaan sinne, missä ei olisi muuten metsitystä, kertoo Best-Caravanin toimitusjohtaja Lasse Sorvari.

Kestävä kehitys ja toimet sen edistämiseksi ovat 4H-toiminnan arkipäivää, ja nuoret tekevät päivittäin töitä 4H-harrastuksessaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– 4H:n koordinoimassa Nuoret ilmastotöissä -hankkeessa ryhdytään konkreettisiin toimenpiteisiin hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi istuttamalla metsää alueille, joita pidetään ns. joutomaina, ja jotka eivät kuulu tällä hetkellä normaalin metsänhoidon piiriin. Samalla voimme tarjota nuorille mahdollisuuden ansaita rahaa osallistumalla taimien istutukseen, kertoo kehityspäällikkö Juha Ruuska Suomen 4H-liitosta.

Nuoret ilmastotöissä -hanke toteutetaan yhteistyössä Best-Caravanin, 4H-liiton, MTK:n ja Metsänhoitoyhdistysten kanssa.

Projektin asiantuntijavastuun on ottanut Luonnonvarakeskus LuKe.

Tällainen tunnus näkyy jatkossa Best-Caravanin myymissä uusissa matkailuautoissa.

– LuKe teki meille tarkan selvityksen ja laskelman siitä, miten projekti pitäisi toteuttaa. Selvityksessä otettiin huomioon erilaiset kasvualustat, niiden kyky sitoa hiiltä ja näille kasvupaikoille parhaiten sopivat puulajit. Istutuspaikoiksi valikoituivat alueet, joille ei muuten puita istutettaisi, kertoo Sorvari.

LuKen selvityksen mukaan Best-Caravanin vuodessa myymät 1 500 matkailuautoa tarkoittavat taimi-istutuksia 4,5–22,2 hehtaarin alueelle – pinta-ala riippuu maapohjasta ja istutettavasta puustosta. Metsänhoitoyhdistysten roolina on etsiä istutukseen sopivia alueita.