Käyttötavat ja -tarpeet ovat monet, samoin paikat, maat ja alueet. Tämä listaus on koottu käyttämällä karavaanareiden kokemukseen perustuvia suosituksia. Pääosa apeista on ilmaisia ja löytyy sovelluskaupoista (iOS, Windows ja Android).
Green-Zones auttaa välttämään turhat sakot Euroopassa antamalla ajantasaista tietoa eri kaupunkien ajorajoitetuista alueista. Sovellus tarjoaa tietoa eri maissa tarvittavista lupatarroista, eri ympäristövyöhykkeiden rajoituksista ja tarrojen ostopaikoista.
Jokaisen kaupunkikeskuksen tila näkyy reaaliaikaisesti, sillä ajoneuvovaatimuksia päivitetään ilman laadun muuttuessa. Sovelluksella löytyvät lähimmät keskustojen ympärillä olevat parkit, joista pääsee loppumatkan vaikkapa metrolla.
Waze-sovelluksen yhteisöllisyys toimii siten, että puhelimesta tai tabletista näkee, onko Waze-kavereita liikkeellä ja missä he liikkuvat.
Wazelle ominaisinta on ”sosiaalinen navigointi”, missä käyttäjien yhteisö tuottaa jatkuvaa liikennetietoa ruuhkista, tietöistä ja onnettomuuksista.
Waze-navigoinnin onnistuminen on riippuvainen käyttäjien aktiivisuudesta. Mitä useammat softaa jollakin alueella käyttävät, sitä parempaa palvelua kaikki saavat. Euroopassa matkatessa Wazesta on hyötyä laajan käyttäjäkunnan ansiosta, mutta Suomessakin sovelluksella on merkittävä määrä käyttäjiä hyödyntämässä suomenkielistä reittiopastusta.
Palvelu kerää automaattisesti tietoa oman käyttäjäkuntansa laitesijanneista. Perimmäisenä tarkoituksena saada joukkoistetun tiedonkeräyksen karttapalvelu päivittymään tavallista kaupallista digikarttaa nopeammin.
Tiellä olevat porotokat saavat autoilijan puhelimen helisemään varoitusääntä. Voimassa olevat porovaroitukset ovat nähtävissä kartalla, ja lisäksi Porokello tuo saataville toimintaohjeet porokolaritilanteissa.
Porokello toimii rekisteröityneiden käyttäjien syöttämien havaintojen perusteella. Nämä tunnin voimassa olevat havainnot siirtyvät kaikille Porokello-sovelluksen käyttäjille.
Ajotiet kulkevat porojen laitumien halki. Talvisin poroja houkuttaa syvän lumihangen vaihtaminen aurattuihin teihin, ja kesällä porot saapuvat aukeille tienvarsille syömään tai suojaan sääskiltä.
Sovellus näyttää Retkipaikan sivuston kohteet kartalla lisänään tietoja tuvista tai muista rakenteista.
Kartaksi mukaan retkelle voi valita kevyen maantiekartan tai tarkan maastokartan.
Pohjana on retkikartta, josta näkee Retkipaikan esittelemät kohteet kartalla, muiden retkeilyblogien esittelemät paikat, käyttäjien lisäämät kohteet sekä tulentekopaikat ja laavut.
Aineistoa voi suodattaa esimerkiksi kohdetyypin tai maakunnan perusteella.
Carrio muuttaa älypuhelimen tai tabletin auton navigointi- ja informaatiojärjestelmäksi.
Carrio pyrkii minimoimaan älypuhelimesta aiheutuvan tarkkaamattomuuden.
Carriossa on saatavilla muutaman pyyhkäisyn tai äänikomennon päässä suunnilleen kaikki mitä ajaessa tarvitsee: navigointi, nopeuskamerat, sää- ja liikennetiedot, viihde ja kommunikointi.
Park4night-sovelluksen avulla pystyy automatkalaisten suositusten perusteella etsimään leirintäalueita, puskaparkkeja ja pysäköintialueita kaupunkien lähistöiltä. Park4night on omiaan rauhallisiin ja epävirallisiin yöpymiskohteisiin tykästyneille.
Park4night sopii myös suunnitteluun ja nojatuolimatkailuun, sillä kaikki yöpymispaikat voi etsiä sovelluksesta etukäteen.
Tien päällä Park4night palvelee stressiä vähentäen tilanteissa, joissa väsy yllättää tai jos muutoin tarvitaan nopeasti kohde yhden yön yöpymiseen.
Alkujaan appi lähti kehittymään kolmen ranskalaisen kaveruksen nettisaittina, jonka tarkoitus oli auttaa matkailuajoneuvolaisia pysäköimään yön yli ilmaiseksi tai erittäin edullisesti.
Euroopan laajuinen pysähtymis- ja leiripaikat sisältävä tietokanta pysyy ajan tasalla käyttäjien voimin.
Karavaanarit voivat kirjoittaa paikoista arvosteluja, päivittää muutoksia ja lähettää valokuvia.
On myös mahdollista integroida koko tietokanta auton navigaattoriin ja saada ehdotuksia kuten esimerkiksi “kauneimmat reitit Ranskassa 1–6″.
Matkailuautopysäkkejä on kolmessa luokassa yli 30 000 kohdetta: 1. matkailuautojen pysäköinti ja yöpyminen on sallittua, 2. autojen palvelualueet ilman yöpymistä ja 3. matkailuautoystävälliset leirintäalueet.
Tulikartta.fi: tietoa Suomen tulentekopaikoista ja niiden sijainneista
Uimaan.fi: Suomen uimapaikat kesällä ja talvella
Retkikartta.fi: Metsähallituksen retkeilyyn sopivat kohteet
Laavu.org: satoja laavuja ja kotia ympäri maan
Acsi.eu: suuri leirintämatkailun portaali
Viamichelin.com: reitin suunnitteluun
Teksti: Jukka Sundholm